4. STEBER ZDRAVJA: SPANJE

Spanje je naš najpomembnejši čas za regeneracijo. Kot je znano, njegovo pomanjkanje vodi v nespečnost. Pomanjkanje spanja lahko zelo hitro privede do hudih duševnih in telesnih simptomov. Dober, krepčilni spanec je odvisen od našega psihičnega počutja, ta pa tudi od zunanjih vplivov. Ob tem so zelo pomembni dejavniki, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Ergonomija med spanjem

To pomeni ustrezen prostor za spanje, primerna postelja, posteljno ogrodje, žimnica, odeja in vzglavnik.

 2. Obremenitev z elektrosmogom

Prav med spanjem smo zelo občutljivi za obremenitve z elektrosmogom. Kvarčne ure, radijske budilke in slabo izolirana električna napeljava so pri tem bistvenega pomena. Škodljivo je tudi spanje v neposredni bližini visokonapetostnega daljnovoda in spanje ob/pod močnim elektromagnetnim poljem razdelilne omarice za električno energijo, štedilnikom v sosednjem stanovanju …

Naš vegetativni živčni sistem pozna dva regulacijska sistema, ki vplivata drug na drugega, tako imenovana simpatik in parasimpatik. Simpatik je naša odzivna sposobnost. Zmeraj, ko smo podnevi pod stresom, je aktiven simpatik. Nasprotno pa med spanjem prevlada parasimpatik. Prav v tej parasimpatični fazi učinkujejo obremenitve z elektrosmogom še zlasti negativno. Klasični simptomi so neuspešni poskusi, da bi zaspali, plitek spanec, pogosto zbujanje, zgodnja budnost, občutek notranjega nemira med spanjem, gomazenje rok in nog, lažje oblike krčev v trebuhu, glavoboli med spanjem …

VIR: pexels.com

TAKO preverite ali ste obremenjeni z elektrosmogom.

 3. Geopatske obremenitve

Nadaljnje obremenitve so tako imenovane geopatske obremenitve, negativna zemeljska magnetna polja, vodne žile, zlasti pa križanja vodnih tokov. Simptomi so podobni kot pri obremenitvi z elektrosmogom.

Obremenitve z elektosmogom in geopatske obremenitve je mogoče zelo hitro preizkusiti z bioenergetskim testiranjem. Prav ti dve vrsti obremenitev se seštevata s toksičnimi obremenitvami, predvsem pri obremenitvah s težkimi kovinami v medceličnem prostoru (vodi k zakisanosti tkiv), še zlasti pa z nakopičenimi minerali in mikroelementi anorganskega izvora.

VIR: Karin Rižner