ZGAGA

Ezofagus je mišična cev, ki povezuje grlo z želodcem. Zahvaljujoč požiralniku hrana, ki se primarno prebavi v ustih, potuje skozi požiralnik in doseže želodec, kjer potekajo zadnje faze prebave in ter tako dobimo energijo in hranila, ki jih potrebujemo iz hrane, ki smo jo pojedli. . Prisotna sta dva sfinkterja – zgornji in spodnji ezofagealni sfinkter, ki nadzirata odpiranje in zapiranje požiralnika. Pogosto na požiralnik vplivajo različni zdravstveni problemi, kot so zgaga, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), Barretov požiralnik itd. Ta zdravstvena stanja predstavljajo določeno grožnjo za zdravje bolnika, zato je pomembno, da se zdravijo takoj, ko mogoče.

KAJ JE ZGAGA?

Zgaga, znana tudi kot piroza, je izraz, ki se uporablja za opisovanje občutka pekoče bolečine, ki je prisotna v osrednjem prsnem košu in zgornjem delu trebuha. Pekoč občutek se lahko širi naprej na vrat in grlo. Zgaga je zelo pogost medicinski problem med nosečnicami. Značilno je, da zgaga traja nekaj minut, v nekaterih hudih primerih pa lahko traja tudi do nekaj ur. Pri bolnikih, ki prvič doživijo zgago, jo lahko pogosto zamenjajo s srčnim infarktom ali angino.

SIMPTOMI ZGAGE

Pekoč občutek v prsih lahko spremljajo tudi drugi simptomi.

  • Suha usta
  • Vneto grlo
  • Težko požiranje
  • Regurgitacija hrane
  • Občutek, da je hrana obtičala na zadnji strani grla

Če zgago spremljajo simptomi, kot so zasoplost, omotica, hladen znoj in sevanje bolečine v roko, je treba takoj poklicati oz. obiskati zdravnika.

VZROKI ZA ZGAGO

Simptomi zgage pogosto nastanejo zaradi okvare spodnjega ezofagealnega sfinkterja, ki namesto ohranjanja želodčne kisline, kjer bi morala biti, omogoča njen vstop v grlo. Prenajedanje lahko povzroči dodaten pritisk na spodnji esophagealni sfinkter, ki, če ni tako tesen, kot je treba, povzroči zgago. Zgaga se pojavi večinoma po obroku. V večini primerov jo sprožijo nekatera živila in pijače, kot so paradižnik, kava, alkohol, čokolada, česen, čebula in živila, ki vsebujejo veliko maščob. Uporaba nekaterih zdravil prav tako lahko povzroči zgago. Stres in pomanjkanje spanja sta med najpogostejšimi vzroki za zgago.

KONVENCIONALNO ZDRAVLJENJE ZGAGE

V večini primerov zgaga ne zahteva posebnega zdravljenja. Ponavadi je priporočljivo, da se oseba, ki trpi zaradi zgage, izogiba živilom in pijačam, ki je opazila, da ji najpogosteje povzročijo zgago. Izguba teže z zdravo prehrano in redno vadbo je eden najboljših naravnih zdravil za to bolezen. Pogosto se priporoča prenehanje kajenja, saj se domneva, da kajenje lahko moti delovanje spodnjega esophagealnega sfinkterja.

BIORESONANČNE TERAPIJE OB ZGAGI

Bioresonančna terapija je neboleča, neinvazivna in varna terapija, ki jo številni posamezniki že uporabljajo za pomoč pri različnih stanjih. Zgaga, ki se obravnava kot zelo pogost gastrointestinalni problem, se lahko ukroti s pomočjo bioresonančne metode. Seznanimo vas z vzrokom vaše težave in naredimo vse, kar je mogoče, da se znova vzpostavi energetsko ravnovesje v telesu in je zgaga le še bled spomin.

REFERENCE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562453/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5076250

https://www.webmd.boots.com/heartburn-gord/guide/heartburn-triggers

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231565https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582548