BOLEČINE V HRBTU

Študija kaže, da bo približno 80 % celotnega svetovnega prebivalstva v nekem obdobju svojega življenja imelo težave z bolečinami v hrbtu. Poročajo tudi, da je glavni vzrok invalidnosti po vsem svetu bolečina v križu. Težave s hrbtom so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Vsaj 50 % nosečnic se med nosečnostjo pritožuje tudi nad bolečinami v hrbtu. Ti statistični podatki dokazujejo, da je bolezen razširjena po vsem svetu in da milijoni posameznikov trpijo zaradi bolečin v hrbtu ali križu. Te bolečine so pogosto povezane tudi s hrbtenjačo.

Vzroki za bolečine v hrbtu


Bolečine v hrbtu lahko povzročijo različni dejavniki, ki vplivajo na strukture v hrbtu. Ko pride do spremembe v načinu, kako se vaše mišice, diski, hrbtenični sklepi in živci prilegajo in premikajo skupaj, lahko to povzroči blage do hude bolečine v hrbtu ali spodnjem delu hrbta. Številna stanja so povezana z vzrokom za bolečine v hrbtu, pa tudi več dejavnikov življenjskega sloga. Nekatera pogosto povezana stanja vključujejo:

  • Težave s hrbtenico, hrbteničnimi sklepi in hernijo diska
  • Poškodbe, ki so povzročile nateg ali zlom hrbta
  • Bolezni, kot sta artritis in skolioza


Medicinski strokovnjaki so ugotovili tudi več fizičnih dejavnikov, ki prispevajo k bolečinam v hrbtu. Prekomerna telesna teža je eden od glavnih fizičnih dejavnikov, ki lahko povzročijo bolečine v hrbtu. Drugi fizični vzroki vključujejo tudi kajenje, premalo gibanja in telesne dejavnosti, dvigovanje pretežkih predmetov, dolgotrajno hojo v čevljih z visoko peto in nezravnano sedenje.

Možnosti zdravljenja


Raziskave poročajo, da se le 10 % bolnikov, ki občutijo bolečine v hrbtu, zaveda težave ali stanja, ki bolečino povzroča. Brez poznavanja dejanskega vzroka je težko zagotoviti učinkovito metodo zdravljenja, saj težave ni mogoče natančno usmeriti. Študija je pokazala, da je 40 % posameznikov, ki poznajo vzrok svoje bolečine, opravilo fizični pregled pri njihovem zdravniku primarne zdravstvene oskrbe. Poleg tega je študija pokazala, da je 40 % teh bolnikov diagnozo postavil kiropraktik, 20 % pa subspecialist.

Pred začetkom zdravljenja bolečine v hrbtu mora zdravnik opraviti temeljit pregled, da ugotovi resnost bolezni. Zdravnik lahko postavi vprašanja, na primer, kako dolgo je bolečina prisotna in kako huda je. Običajno se bolnikom priporočajo protibolečinska zdravila ali pa nesteroidna protivnetna zdravila na recept. Zdravnik lahko priporoči tudi spremembe življenjskega sloga, vključno z redno vadbo, hujšanjem, spremembo položaja med spanjem in uvedbo tehnik obvladovanja stresa v vaše življenje. Vse to lahko pomaga ublažiti bolečino in zmanjša vnetje v hrbtu.

Bolnikom, ki imajo dolgotrajne bolečine v hrbtu, se lahko diagnosticira hujše stanje, ki prizadene njihove mišice, diske ali hrbtenjačo. V teh primerih lahko možnosti zdravljenja vključujejo fizioterapijo in akupunkturo. Če vse možnosti zdravljenja ne zagotovijo učinkovitega lajšanja simptomov, lahko strokovnjak priporoči operacijo.

Bioresonančna terapija


Z uporabo bioresonančne terapije lahko izvajalci zdravilskih storitev opravijo temeljit energijski pregled bolnika, da ugotovijo izvor bolečine. Med tem postopkom se ugotovi tudi ali ima bolnik kakšne alergene, ki bi lahko vplivali na njegovo zdravstveno stanje. Po uspešnem pregledu se konfigurira načrt bioresonančne obravnave za lajšanje težav z bolečinami v hrbtu. Mnogi ljudje poročajo o opaznem zmanjšanju bolečine. Bioresonančna terapija pomaga tudi pri hitrejšem samozdravljenju telesa, kar pripomore k hitrejšemu zmanjšanju bolečine.