7. STEBER ZDRAVJA: STIK Z ZEMLJO

Zemlja je najbolj negativno nabita entiteta v človekovemu okolju. Če se dvigamo v višino in se tako oddaljujemo od zemljine površine, se električni potencial povečuje približno 200 V z vsakim metrom. To je znanstveno dejstvo, čeprav zelo malo poznano med ljudmi. Na višini več kilometrov se to povečanje 200 V/m začne počasi upočasnjevati.  Približno na 100 km oddaljenosti od zemljine površine se to naraščanje ustavi.

Ta naravni fenomen poznamo kot globalni električni krogotok. Ta se prvenstveno napaja z nevihtnimi oblaki (kumulonimbusi). Med nevihto nevihtni oblaki generirajo povprečni električni tok 1 A, ki teče proti zemlji. Vsak hip je na celotni Zemlji aktivnih 1000-2000 neviht in s povprečnim številom 5000 strel na minuto. Tako poteka proti zemlji globalno električni tok dokaj konstantne velikosti 1000-2000 A, ki prinaša zemljini površini negativno nabitost in nasprotno nabitost zgornjim plastem atmosfere. Električni naboj, ki teče v ionosfero iz kumulonibusov, vzdržuje tok, ki teče v lepem vremenu proti površini zemlje.

Predstavljajte si prašni delec, ki plava v atmosferi na višini 2 metra. Električni potencial na tej višini je 400 V. Prašni delec se bo zaradi trenja z delci v atmosferi nabil pozitivno in ohranil električni potencial 400 V. Če se bo dvignil na 4 metre višine, bo dobil električni potencial 800 V. Na katerikoli višini bo imel električni potencial, ki ustreza tej višini.

Če apliciramo zgodbo na človeka in si predstavljamo visokega človeka, ki je obut v čevlje. Njegove noge so blizu zemlje, njegova glava pa blizu 2 metrov, kjer je električni potencial 400 V. Ker je človek prevodnik, bo njegov električni potencial povprečje med obema električnima potencialoma na tleh in v višino 1,8 metrov, kar znaša približno 200V. Če človek živi v 2. nadstropju, kjer se električni potencial na račun višine stavbe (4 m) zviša na 800 (noge)-1200 V (glava), se povprečni električni potencial telesa zviša na 1000 V. Višje kot živimo, bolj se nam zvišuje električni potencial nasproti zemlji. Številke postajajo velikanske.

Predstavljamo si, da stojimo bosi na zemlji. Če je telo kakorkoli v stiku z zemljo, je električni potencial celotnega telesa enak električnemu potencialu zemlje in to je 0 V. S tem je zaščiteno pred vplivi v atmosferi. Če se kakšen naš del telesa nabije s pozitivnim nabojem iz okolja in se »prilepi na nas«, ga tok elektronov iz zemlje nevtralizira in spet vzpostavi električni potencial 0 V. Če smo tako ozemljeni, pomeni, da so notranji organi zaščiteni pred katerimkoli elektrostatskimi ali elektromagnetnim motnjami v atmosferi in lahko ohranjajo notranjo homeostazo ter zato lahko opravljajo svoje funkcije nemoteno (prebava, celjenje ran, regeneracija, presnovni procesi…). Vsi biokemični procesi so v svoji osnovi električni procesi in so zato pod vplivom zunanjih električnih in magnetnih polj. Ozemljitev telesa in s tem organov take elektromagnetne motnje preprečuje. Tako se je razvilo vsakršno življenje na Zemlji. Naši predniki so bili ves čas v stiku z zemljo, tudi spali so na zemlji. Zato so se ves čas razelektrevali pozitivnih nabojev. V današnjem času pa smo ljudje ves čas izolirani od zemlje. Ves čas smo obuti v čevlje, v domovih in pisarnah pa z načinom gradnje izolirani od zemlje, tudi spimo v izoliranih posteljah (večinoma lesenih in dvignjenih od tal) po možnosti v visokih zgradbah, kjer se z vsakim metrom višine povečuje naš električni potencial. In imamo še eno področje življenja, kjer delamo veliko napako, ki jo plačujemo z boleznimi.

OZEMLJITEV

Ozemljitev daje referenčno točko za vse električne aktivnosti v telesu, predvsem pa za normalni prenos živčnih impulzov po živčnih vlaknih in s tem delovanje mišic. Telo ima prilagoditve, da lahko deluje naprej v kratkih prekinitvah, ko smo odrezani od zemlje. Vendar ne more več kompenzirati daljših izolacij, ki pri večini ljudi pomeni mesece dolgo. Pri stiku bosih podplatov ali kateregakoli dela kože z zemljo pride do pretoka negativno nabitih elektronov v telo, ki nevtralizirajo pozitivno nabite delce, ki so predvsem prosti radikali. Prosti radikali v celicah in tkivih delajo na dolgi rok škodo in so glavni razlog za obrabo celic in staranje.

Ti elektroni prenašajo energijo. Energijo generira globalni električni krogotok, kjer so glavni akterji zemlja, atmosfera in sonce. Sodobna znanost je očitno z ozemljitvijo razvozlala izvor energije, ki jo v tradicionalnih medicinah imenujejo chi, prana, dynamis itd..

Osnovni napotki za redno ozemljitev so:

  • Ne zamudite nobene priložnosti, da bi hodili bosi; lahko se usedete na tla ali pa na stol z bosimi nogami na tleh.
  • Če pri tem navlažite tla ali noge, bo ozemljitev potekala hitreje in bolj učinkovito, ker s tem povečate prevodnost.
  • Če imate priložnost, se ozemljite vsaj 3x na dan.
  • Obstaja posebna obutev, ki ima prevodne podplate (glej spodnjo povezavo).
  • Če se načrtno ozemljujete, to počnite vsaj 20 – 30 minut.
  • Večjo površino bo imelo vaše telo s površino zemlje, hitrejši je proces.
  • Če tega ne morete početi zunaj, so prevodni materiali v zgradbah (seveda v pritličju), neobdelan beton, nikakor pa ne asfalt, les ali plastični podi.
  • Največji učinek ozemljevanja daje plavanje v morju.
  • Za zimske mesece obstajajo razni pripomočki, s katerimi se ozemljimo v stavbah: rjuhe, blazine, spalne vreče, žimnice, s katerimi se lahko ozemljite med spanjem, ali podloge za noge, na katere lahko položite bose noge med delom v pisarni.

Za več informacij o ozemljitvi in pripomočkih dobite na domači strani http://www.earthinginstitute.net.

Vir: Karin Rižner