Kako zasvojenost s sladkorjem vpliva na vaše telo (in 7 nasvetov za uživanje manj sladkorja)

Sladoled, čokolada, sladkarije in piškoti – obstaja ogromno načinov, kako potešiti željo po sladkorju.

Toda kaj te želje po sladkorju dejansko pomenijo za naše zdravje?

Verjeli ali ne, odvisnost od sladkorja je resnično lahko razlog za zaskrbljenost … in doživlja jo veliko več ljudi, kot se jih morda zaveda!

kaj je odvisnost od sladkorja?

Zasvojenost s sladkorjem se sliši malce pretirano (konec koncev, ali je res mogoče biti »odvisen« od krofov in torte?!). Zato se na žalost običajno stanja ne jemlje tako resno, kot bi se moralo.

Toda odvisnost od sladkorja je resnična stvar. In za sabo povleče nekaj zelo resničnih zdravstvenih težav, ki jih bomo obravnavali spodaj.

To je zato, ker lahko uživanje preveč sladkorja v daljšem obdobju dejansko povzroči spremembe v kemiji naših možganov – tako kot alkohol (ali katera koli druga droga).

kako postanemo odvisni od sladkorja?

Zasvojenost s sladkorjem deluje tako kot vsaka druga zasvojenost s snovmi:

Sladkor sprošča dopamin v telesu. Dopamin je nevrotransmiter, ki vklopi signal nagrajevanja in nam pomaga, da se počutimo dobro. (Mmmm, dobrote! 🧁)

Ko zaužijemo veliko sladkorja, se naši možgani navadijo na stalno stimulacijo dopamina. Potrebovali bomo vedno več dopamina, da bomo občutili enake dobre vibracije – kar pomeni, da bomo morali pojesti vedno več sladkorja, da bomo občutili enako srečo.

To je znano kot odvisnost in lahko spremeni naš pogled na različne snovi, ki višajo dopamin, kot je npr. tudi sladkor. To je tisto, kar nas vodi od sladkorja, ki ga zaužijemo tu in tam, da se malo pocrkljamo, do trenutka, ko več enostavno brez njega ne zmoremo skozi dan.

Na žalost postaja zasvojenost s sladkorjem vse pogostejša. In to zato, ker mnogi od nas pomotoma pojemo veliko več sladkorja, kot bi smeli. Čakaj, kako lahko zaužijemo preveč sladkorja naključno?

Tudi če zavestno ne grizljate sladkih dobrot, številna podjetja dodajajo sladkor v svojo hrano, da bi bila boljša. Razen če preverite oznako hranilne vrednosti na vsakem pakiranem živilskem izdelku, ki ga zaužijete (omaka za testenine, solatni preliv, začimbe, jogurt, kar hočete), obstaja velika verjetnost, da precej presegate svojo dnevno vrednost sladkorja.

odvisnost od sladkorja

Torej, kako veste, ali uživate preveč sladkorja in ste razvili odvisnost od sladkorja? Obstaja nekaj opozorilnih znakov, na katerih morate biti pozorni:

 • želja po sladkem (zlasti če morate pojesti več kot običajno, da bi jo zadovoljili)
 • prenajedanje
 • »stresno prehranjevanje« v čustvenih obdobjih
 • jeste tudi, ko niste lačni
 • občutek krivde zaradi uživanja preveč sladkorja


Če poskušate iz prehrane izločiti sladkor, lahko občutite neprijetne simptome. K takim fizičnim simptomom odtegnitve prištevamo: občutek bolečine, utrujenosti, bolečine v mišicah, slabost, močno hrepenenje, težave s spanjem in napenjanje.

negativni učinki sladkorja na zdravje

Kaj še lahko naredi telesu prevelika količina sladkorja? Seznam je žal kar dolg. 😰

 • Povečanje telesne teže: ko uživate hrano, sladkano s sladkorjem, postanete pogosto bolj lačni, zaradi česar pojeste več, kot bi, če bi zdravo načrtovali obroke. In seveda je sladkor poln praznih (tudi nehranljivih) kalorij, ki jih telo na koncu spremeni v maščobo.
 • Bolezni srca: Raziskave kažejo, da uživanje presežka sladkorja lahko povzroči težave s srcem, vključno z visokim krvnim tlakom, vnetjem (eden od sprožilcev številnih drugih zdravstvenih težav!) in visokimi trigliceridi. Vse to lahko prispeva k bolezni srca.
 • Sladkorna bolezen tipa 2: Se spomnite, kako smo zgoraj govorili o odvisnosti od sladkorja? Sladkorna bolezen tipa 2 je posledica tega. Pri dolgotrajnem čezmernem uživanju sladkorja telo razvije odpornost na inzulin, hormon, ki uravnava raven sladkorja v krvi. Posledica je sladkorna bolezen tipa 2.
 • Rak: To je bolj vzrok kot neposredni učinek, vendar uživanje preveč sladkorja poveča tveganje za nekatere vrste raka. To je zato, ker uživanje sladkorja vodi v debelost, inzulinsko rezistenco in vnetja, ki so znani dejavniki tveganja za raka.
 • Depresija in anksioznost: Prekomerno uživanje sladkorja ne vpliva le na telo – moti tudi um. Znanstveniki še niso povsem prepričani o povezavi, vendar menijo, da bi motnje regulacije nevrotransmiterjev, vnetja in nihanje krvnega sladkorja lahko prispevali k depresiji in anksioznosti.
 • Demenca: Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja poveča tveganje za razvoj demence ali Alzheimerjeve bolezni pozneje v življenju. Prav tako lahko poslabša spomin.
 • Akne: uživanje sladkorja povzroči zvišanje ravni inzulina in krvnega sladkorja, kar lahko moti telesno proizvodnjo sebuma in drugih izločkov. To pa lahko privede do s prehrano povezanih aken in drugih kožnih obolenj.


Joj!

Torej, da bi se izognili tem negativnim učinkom sladkorja na zdravje, bomo jedli manj tort in sladkarij in vse bo v redu, kajne?

No … obstaja veliko drugih zahrbtnih načinov, na katere zaužijemo sladkor in se tega sploh ne zavedamo.

skriti sladkorji, na katere morate biti pozorni

Proizvajalci hrane obožujejo sladkor, ker jim pomaga s čim manjšimi stroški dodati več okusa izdelkom. Vendar vedo, da ima beseda “sladkor” slab prizvok, zato so našli način, kako to zaobiti z uporabo alternativnih imen.

nekatera od teh drugih imen za “dodan sladkor” so:

 • glukoza
 • dekstroza
 • glukozno-fruktozni sirup
 • koruzni sirup/visoko fruktozni koruzni sirup
 • laktoza
 • koruzno sladilo
 • saharoza
 • ječmenov slad
 • trsni sladkor
 • etil maltol
 • koncentrati sadnih sokov

Naj vas ne zavede – morda izgledajo in zvenijo drugače, toda v svojem bistvu so vsi dobri stari sladkorji, ki jih že poznate.

In verjetno so v številnih izdelkih, ki jih uporabljate vsak dan. Pomislite na omake za testenine, ploščice z granolo, jogurt, solatni preliv – vse predelane izdelke, ki morda potrebujejo malo dodatnega okusa.

najboljša naravna sladila z nizkim glikemičnim indeksom

Ko potrebujete nekaj sladkega, je bolje, da se držite naravnih sladil z nizko vsebnostjo glikemičnega indeksa, kot pa da se odločite za kozarec kakšne poslastice, polne sladkorja.

Kaj je nizek glikemični indeks? No, vsa živila so razvrščena glede na glikemični indeks. Živila z visokim glikemičnim indeksom povzročijo hiter skok krvnega sladkorja in inzulina, kar lahko povzroči nekatere od zgoraj navedenih zdravstvenih težav. Po drugi strani pa živila z nizkim glikemičnim indeksom povzročijo bolj postopno povišanje.

Na splošno imajo živila z nizkim glikemičnim indeksom indeks 55 ali manj, živila z visokim glikemičnim indeksom pa 70 ali več.

Z drugimi besedami: naravna sladila z nizkim glikemičnim indeksom nimajo vseh škodljivih učinkov na telo kot sladkor. So nizkokalorična in nimajo toliko fruktoze kot sladkorja. Vendar imajo okus po sladkorju, da prevarajo večino jezikov.

nekaj običajnih naravnih sladil z nizkim glikemičnim indeksom:

Agava: Agava prihaja iz soka modre agave in je odlična za ohranjanje dobrega metabolizma. Je tudi veliko slajša od sladkorja, zato vam je ne bo treba uporabiti toliko.
Kokosov sladkor: Znotraj kokosove palme je sladka tekočina – to je tisto, kar se uporablja za izdelavo kokosovega sladkorja. Vsebuje inulin, vrsto vlaknine, ki lahko prepreči povišanje krvnega sladkorja po jedi. In ima nižji glikemični indeks kot namizni sladkor!
Med: Ok, pa ste me ujeli. 🍯 Med nima ravno nizkega glikemičnega indeksa (čeprav je še vedno nižji od sladkorja!), vendar ima druge koristi za zdravje. Poln je antioksidantov in lahko pomaga znižati krvni tlak ter izboljšati holesterol. Poiščite surov, nefiltriran med. (In dodatne točke dobite, če kupujete lokalno, saj lahko lokalni cvetni prah pomaga pri sezonskih alergijah!)
Stevia: Narejena iz listov rastline, imenovane Stevia rebaudiana, lahko stevia pri nekaterih ljudeh dejansko zniža visok krvni tlak in raven sladkorja v krvi. Prav tako je dobra izbira za tiste, ki so na ketonski dieti.

7 preprostih nasvetov kako uživati manj sladkorja

Nisem tukaj, da bi vam rekla, da popolnoma izločite sladkor iz svoje prehrane. Vsake toliko časa sladek priboljšek ne bo “uničil” vašega zdravja. (Juhu!)

Toda uživanje preveč sladkorja ima precej škodljive učinke na telo, zato želimo omejiti dodane sladkorje, da bodo le občasen del naše prehrane (ali poslastica!) in ne običajni pojav večkrat na dan. .

Torej, koliko sladkorja je preveč sladkorja? Na splošno ni dobro, če več kot 100-150 kalorij na dan vnesemo iz dodanega sladkorja. Če gledate oznako hranilne vrednosti, je to približno 24-36 gramov sladkorja.

Izpolnitev tega cilja bo morda zahtevala rahlo omejitev. Tukaj je nekaj nasvetov za uživanje manj sladkorja v vsakdanjem življenju:

kako zaužiti manj sladkorja v vsakdanjem življenju

 • Preberite oznako hranilne vrednosti: tudi če mislite, da v določeni hrani nikakor ni sladkorja … najverjetneje je. Vse več podjetij uporablja dodane sladkorje za dodajanje okusa predelani hrani. Vedno preverite podatke o hranilni vrednosti, da vidite, koliko sladkorja vsebuje izdelek. Rezultati so lahko presenetljivi!
 • Preskočite pijačo: brezalkoholne pijače in sokovi so ogromen vir sladkorja. Raziščite druge možnosti za pijačo z nižjo vsebnostjo sladkorja. Očitno je voda odlična izbira. Stisnite nekaj limone ali limete za malo dodatnega okusa.
 • Ostanite hidrirani: Drug razlog za dobro hidracijo je ta, da vas lahko blaga dehidracija zavede, da mislite, da ste lačni in potrebujete sladko pijačo. Redno pitje vode čez dan lahko ohranja vašo hidracijo in zmanjša željo po sladkorju.
 • Jejte polnovredna živila: večina predelanih živil vsebuje dodane ali skrite sladkorje. Z lahkoto jih lahko preskočite tako, da jeste polnovredna živila, ki niso rafinirana ali predelana.
 • Naredite si prigrizke sami: celo proizvedeni prigrizki, ki se tržijo kot zdravi, imajo običajno dodane ali skrite sladkorje. Ustvarjanje lastne mešanice prigrizkov s svežim sadjem, oreščki, sušenim mesom in jajci vam lahko pomaga izločiti dodane sladkorje iz vaše prehrane.
 • Prilagodite svoje recepte: pečete torto? Zamenjajte skodelico sladkorja za eno od zgoraj omenjenih naravnih sladil. Številna naravna sladila vsebujejo na embalaži pretvorbene stopnje pečenja. (Sladko!)
 • Naj bodo priboljški priboljški: Sama predpostavka sladkega priboljška (rezina torte, piškot, kepica sladoleda) je, da je priboljšek – nekaj, česar ne jeste ves čas. Ne samo, da je to veliko bolje za vaše zdravje, ampak mnogi ljudje, ki zmanjšajo vnos sladkorja, poročajo, da bolj uživajo v priboljških, če jih uživajo manj pogosto. Ker so posebni, se tudi našim dopaminskim receptorjem zdijo točno to…bolj posebni. 🥰

13 živil z visoko vsebnostjo prebiotikov

Prebiotiki so oblika prehranskih vlaknin, ki hranijo “dobre” bakterije v vašem črevesju.

To omogoča vašim črevesnim bakterijam, da proizvajajo hranila za celice debelega črevesa, kar vodi do zdravega prebavnega sistema.

Nekatera od teh hranil vključujejo kratkoverižne maščobne kisline, kot so butirat, acetat in propionat. Te maščobne kisline se lahko absorbirajo v vaš krvni obtok in izboljšajo zdravje presnove.

Vendar pa prebiotikov ne smemo zamenjevati s probiotiki.

Probiotiki so žive bakterije, ki jih najdemo v določenih živilih ali prehranskih dopolnilih.

Berite naprej, če želite preveriti katerih je 13 prebiotičnih živil, da jih lahko pogosteje vključite v svoj jedilnik.

1. Korenina cikorije

Korenina cikorije izvira iz družine cvetočih regratov. Priljubljena je zaradi okusa, podobnega kavi. V preteklosti se je pogosto uporabljala pri kuhanju in v medicini.

Je tudi odličen vir prebiotikov.

Približno 68 % vlaknin korenine cikorije prihaja iz prebiotičnih vlaken inulina. Inulin v korenini cikorije izboljša prebavo in delovanje črevesja ter pomaga pri lajšanju zaprtja.

Pomaga lahko tudi pri preprečevanju sladkorne bolezni z zvišanjem ravni adiponektina, beljakovine, ki pomaga nadzorovati raven glukoze v krvi.

Poleg tega je korenina cikorije bogata z antioksidativnimi spojinami, ki lahko zaščitijo vaša jetra pred oksidativnimi poškodbami.

Cikorija

POVZETEK

Korenina cikorije se pogosto uporablja kot nadomestek za kavo brez kofeina. Njegova inulinska vlakna spodbujajo prijazne črevesne bakterije, zmanjšujejo zaprtje in lahko pomagajo nadzorovati raven glukoze.

2. Regrat

Regrat spada v družino cvetočih rastlin, njegovo zelenje pa lahko kuhamo ali uživamo surovo. Je odličen vir vlaknin.

Vsebuje 1,92 grama vlaknin na 1 skodelico (55 gramov). Velik delež teh vlaken prihaja iz inulina.

Inulinska vlakna v regratu zmanjšujejo zaprtje, povečujejo število prijaznih bakterij v črevesju in krepijo vaš imunski sistem.

Regrat je znan tudi po svojih protivnetnih, antioksidativnih in protirakavih učinkih.

Regrat

POVZETEK

Regrat je z vlakninami bogat nadomestek klasične zelene solate. Poveča število prijaznih bakterij v črevesju, zmanjša zaprtje in okrepi vaš imunski sistem.

3. Jeruzalemska artičoka ali topinambur

Jeruzalemska artičoka ali tompinambur – znan tudi kot sončna korenina, sončnica ali zemeljsko jabolko – je del družine sončnic in ima veliko koristi za zdravje.

Zelenjava znana po svojem videzu podobnem sončnici, vsebuje približno 2 grama prehranskih vlaknin, bogatih z inulinom na 100 gramov.

Inulin pomaga povečati prijazne bakterije v vašem debelem črevesu in spodbuja boljše zdravje prebave. Prav tako lahko pomaga pri absorpciji mineralov v debelem črevesu.

Dodajanje topinamburja vaši prehrani lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem, znižati holesterol in celo preprečiti nekatere presnovne motnje.

Topinambur vsebuje tudi veliko tiamina ali vitamina B1. Pomanjkanje tiamina lahko povzroči utrujenost in slabše delovanje mišic.

Topinambur

POVZETEK

Jeruzalemsko artičoko ali topinambur lahko jeste kuhan ali surov. Pomaga krepiti vaš imunski sistem in preprečevati presnovne bolezni.

4. Česen

Česen je aromatično zelišče, ki je povezano z različnimi koristmi za zdravje zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti ter možnosti zniževanja lipidov.

Česen deluje kot prebiotik, saj spodbuja rast koristnih bifidobakterij v črevesju. Prav tako pomaga preprečiti rast bakterij, ki spodbujajo bolezni.

Raziskave kažejo, da različne spojine v česnu zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, imajo protitumorske učinke in znižujejo raven glukoze v krvi.

Glede na študijo na živalih lahko protivnetne lastnosti česna celo ščitijo pred učinki astme. Za potrditev tega je potrebnih še več raziskav.

Česen

POVZETEK

Česen je okusno zelišče s prebiotičnimi koristmi. Dokazano je, da pomaga spodbujati dobre bakterije in preprečuje rast škodljivih bakterij.

5. Čebula

Čebula je okusna in vsestranska zelenjava, ki je povezana z različnimi koristmi za zdravje. Podobno kot česen je tudi čebula bogata z inulinom in FOS (fruktooligosaharidi).

FOS krepi črevesno floro, pomaga pri razgradnji maščob in krepi vaš imunski sistem s povečanjem proizvodnje dušikovega oksida v celicah.

Čebula je bogata tudi s flavonoidom kvercetinom, ki daje čebuli antioksidativne lastnosti in lastnosti proti raku.

Poleg tega ima čebula antibiotične lastnosti in lahko koristi srčno-žilnemu sistemu.

Čebula

POVZETEK

Čebula je bogata z inulinom in FOS, ki lahko pomagata okrepiti vaš imunski sistem, zagotoviti gorivo za vaše črevesne bakterije in izboljšati prebavo.

6. Por

Por prihaja iz iste družine kot čebula in česen ter ponuja podobne koristi.

Bogat je s hranili, kar pomeni, da ima malo kalorij, a veliko vitaminov in mineralov. Zaradi vsebnosti inulina por spodbuja zdrave črevesne bakterije in pomaga pri razgradnji maščob.

Por vsebuje veliko količino vitamina K, ki spodbuja strjevanje krvi. Pravzaprav 1 por (89 gramov) vsebuje 42 mcg vitamina K (kar je 35 % priporočene dnevne vrednosti).

Por

POVZETEK

Por je zelenjava bogata s hranili, ki se pogosto uporablja pri kuhanju zaradi svojega izrazitega okusa. Vsebuje veliko prebiotičnih inulinskih vlaken in vitamina K.

7. Šparglji

Šparglji so priljubljena zelenjava in še en izmed odličnih virov prebiotikov.

Hranljiva zelenjava vsebuje inulin, ki lahko izboljša zdravje vaših prebavil in pomaga telesu vzdrževati optimalno raven glukoze ter inzulina.

Inulin je tudi topna vlaknina, ki hrani prijazne bakterije v črevesju, kot so Bifidobacteria in Lactobacillus.

Šparglje povezujejo s preprečevanjem nekaterih vrst raka, študije in vitro na živalih pa kažejo, da kombinacija vlaknin in antioksidantov v špargljih kaže tudi protivnetne koristi.

Šparglji

POVZETEK

Šparglji so priljubljena zelenjava, bogata s prebiotičnimi vlakninami in antioksidanti. Spodbujajo zdrave črevesne bakterije in lahko pomagajo preprečiti nekatere vrste raka.

8. Banana

Banane so več kot samo okusno sadje: bogate so z vitamini, minerali in vlakninami ter vsebujejo majhne količine inulina.

Nezrele (zelene) banane vsebujejo veliko odpornega škroba, ki ima prebiotične učinke.

Poleg tega ena srednje velika banana vsebuje le 105 kalorij in vsebuje približno 3 grame vlaknin ter 422 mg kalija.

Banana

POVZETEK

Banane so bogate z vlakninami. Vsebujejo tudi vitamine, minerale in majhne količine inulina.

9. Jabolko

Jabolka so okusno sadje z vlakninami. Pektin, vrsta topnih vlaken, predstavlja velik del celotne vsebnosti vlaknin v jabolku. Pektin v jabolkih ima prebiotične koristi.

Študija iz leta 2016 je pokazala, da bi pektin iz jabolk lahko spodbujal zdrav črevesni mikrobiom, zmanjšal vnetje in zaviral pridobivanje telesne teže ter kopičenje maščobe pri podganah.

Pektin poveča butirat, kratkoverižno maščobno kislino, ki hrani koristne črevesne bakterije in zmanjšuje populacijo škodljivih bakterij.

Potrebnih je več raziskav, da bi v celoti raziskali vse prednosti pektina pri ljudeh.

Raziskave kažejo, da lahko jabolka poleg svojih prebiotičnih koristi izboljšajo zdravje srca in lahko celo zmanjšajo tveganje za astmo in druge pljučne bolezni.

Jabolko

POVZETEK

Jabolka so bogata s pektinskimi vlakninami. Pektin spodbuja zdrave črevesne bakterije in pomaga zajeziti škodljive bakterije.

10. Korenina konjaka

Korenina konjaka, znana tudi kot slonji jam, je gomolj – ali zelenjava, ki raste pod zemljo, podobno kot krompir.

Rastlina se v Aziji že stoletja uporablja kot hrana in zdravilo, zaradi svojih zdravstvenih koristi pa se pogosto uporablja kot prehransko dopolnilo.

Moka iz tega gomolja vsebuje 70-90 % vlaknin glukomanana, visoko viskoznih prehranskih vlaknin.

Konjak glukomanan spodbuja rast prijaznih bakterij v debelem črevesu in lahko pomaga pri lajšanju zaprtja.

Pokazalo se je tudi, da glukomanan znižuje holesterol v krvi in pomaga pri izgubi teže – vse to hkrati pa izboljšuje presnovo ogljikovih hidratov.

Zaužijete ga lahko v obliki živil narejenih iz korenine konjaka, kot so rezanci shirataki. Lahko jemljete tudi dopolnila z glukomananom.

Korenina konjaka

POVZETEK

Glukomananska vlakna, ki jih najdemo v korenini konjaka, pomagajo spodbujati dobre črevesne bakterije, zmanjšujejo zaprtje in pomagajo pri izgubi teže. Lahko se zaužije v živilih, narejenih s korenino konjaka, kot so rezanci shirataki.

11. Kakav

Kakavova zrna so pravzaprav semena kakavovega drevesa. Ne samo, da se uporabljajo za izdelavo čokolade, ampak so tudi okusna in zdrava.

Kakav v prahu, ustvarjen z drobljenjem kakavovih zrn in odstranitvijo maščobe, olajša dodajanje kakava v smutije in druge recepte.

Kakav in izdelki iz njega so bogati viri polifenolov, kot so flavanoli, ki imajo antioksidativne in protivnetne učinke.

Te spojine pomagajo tudi pri rasti koristnih črevesnih bakterij, hkrati pa zmanjšujejo rast škodljivih bakterij.

Je pa seveda potrebno vedeti, da večina čokoladnih izdelkov še vedno vsebuje velike količine sladkorja zato raje posežimo po surovem kakavu v prahu.

Kakav

POVZETEK

Kakav je okusno prebiotično živilo. Vsebuje flavonoide, ki povečujejo število zdravih črevesnih bakterij, hkrati pa zmanjšujejo škodljive bakterije.

12. Leneno seme

Laneno seme je neverjetno zdravo. Je tudi odličen vir prebiotikov.

Vlaknine v lanenih semenih spodbujajo zdrave črevesne bakterije, spodbujajo redno peristaltiko in zmanjšujejo količino prehranske maščobe, ki jo prebavite in absorbirate.

Ker vsebujejo fenolne antioksidante, imajo lanena semena tudi antikancerogene in antioksidativne lastnosti ter pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.

Laneno seme

POVZETEK

Vlaknine v lanenih semenih spodbujajo redno gibanje črevesja, znižujejo LDL (slab) holesterol in zmanjšajo količino maščobe, ki jo prebavite in absorbirate.

13. Morske alge

Morske alge so oblika morskih alg s presenetljivimi zdravstvenimi koristmi.

Vsestranska hrana je bogata s prebiotiki in se lahko uporablja v jedeh, kot so suši zvitki, juhe in enolončnice, solate, dodatki in smutiji.

Morske alge so bogate z vitamini, minerali, antioksidanti in polisaharidi, ki igrajo vlogo pri krepitvi imunskega sistema.

Približno 50–85 % vsebnosti vlaknin v morskih algah izvira iz topnih vlaken.

Laboratorijske študije so pokazale, da lahko polisaharidi, ki jih najdemo v morskih algah, povečajo proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin (SCFA), ki varujejo celice, ki obdajajo črevesje.

Morske alge

POVZETEK

Morske alge so odličen vir prebiotičnih vlaken. Lahko povečajo populacijo prijaznih bakterij, blokirajo rast škodljivih bakterij in izboljšajo imunsko funkcijo.

Zaključek

Prebiotična živila vsebujejo veliko posebnih vrst vlaknin, ki podpirajo zdravje prebavil.

Spodbujajo rast dobrih bakterij v črevesju, pomagajo pri različnih prebavnih težavah in celo krepijo vaš imunski sistem.

Pokazalo se je tudi, da prebiotična živila izboljšujejo zdravje presnove in pomagajo preprečevati nekatere bolezni.

Ker se vsebnost vlaknin v teh živilih lahko med kuhanjem spremeni, jih poskusite zaužiti surove in ne kuhanih.

Z različnimi možnostmi, ki so na voljo, si lahko vzamete čas in poiščete najboljšo prebiotično hrano zase in za svoje črevesje.

Besede modrosti: kako postati fleksibilen

Kaj pravzaprav pomeni biti fleksibilen (prožen, prilagodljiv)? Obstaja veliko načinov, kako razumeti to besedo in veliko zornih kotov, iz katerih jo lahko v celoti raziščemo. Najenostavnejša definicija izhaja iz fizičnega telesa. Ko so naša telesa fleksibilna (prožna), se naše mišice in sklepi premikajo gladko in svobodno ter se lahko neverjetno obračajo in zasukajo.

Toda biti fleksibilen je veliko več kot le fizična sposobnost. Fleksibilnost vključuje pripravljenost slišati in sprejeti druge in njihovo stališče brez presoje, razumeti in spustiti številne stvari, ki so izven našega nadzora in zmožnost videti situacijo iz več perspektiv.

Rojeni smo z modrostjo in sposobnostjo biti fleksibilni. To veščino pogosto uporabljamo pri obravnavanju dogodkov, povezanih z naravo, vendar velikokrat ne prepoznamo, kako bi jo uporabili v vsakodnevnih odnosih. Recimo, da ste načrtovali počitnice na tropski destinaciji. Nato neurje na vašem območju povzroči odpoved letov in potovanje morate prestaviti. Da, frustrirani ste, vendar niste jezni zaradi vremena. Čeprav ste razočarani, se zavedate, da se takšne stvari dogajajo. Navsezadnje je Narava nepredvidljiva. Če lahko spustimo tovrstne situacije, zakaj ne moremo izpustit tudi številnih človeških interakcij, ki nas motijo?

Karkoli se zgodi v danem trenutku v tej resničnosti, je povezano s toliko več, kar se dogaja na nevidni ravni. To je le vrh ledene gore nevidne resničnosti. Čeprav ne moremo fizično videti vseh vidnih in nevidnih vidikov dogodka, jih lahko čutimo. Globoko v sebi smo sposobni stvari prepustiti, vendar moramo to veščino pogosteje izvajati in uporabljati pri naših interakcijah- z družino, prijatelji, kolegi in drugimi – pa tudi v mnogih življenjskih situacijah.

Kako lahko začneš spuščati?

 1. Poglobi se vase: kaj pomeni resnično poslušati? Opazuj svoje interakcije s prijatelji, družino in sodelavci. Kako te oni vidijo? Kaj počneš, ko govorijo? Kako se odzoveš? Aktivno poslušanje kaže, da nas zanima, kaj imajo drugi povedati. Namesto da preskočiš na svoje povratne informacije ali odgovore, poslušaj, kaj ti drugi poskušajo sporočiti. Ko pozorneje poslušaš, tvoja sodba zbledi in začneš raziskovati nove perspektive.
 2. Začni z majhnim: služba, dom, večerja, spanje, delo: se sliši znano? Z lahkoto se zataknemo v vsakodnevni vzorec. Vadi svojo prilagodljivost tako, da stvari spreminjaš malo po malo. Na primer, pojdi v službo po drugi poti, sprehodi se med odmorom za kosilo ali si kupi rože, ki jih obožuješ.
 3. Videti je verjeti: Verjamemo v tisto, kar lahko fizično vidimo. Kaj pa neviden material, ki ostane neopažen? Verjameš ali ne, nevidno je močnejše od vidnega. Začni prepoznavati vzorce v sebi. Kako tvoje telo komunicira s teboj? Ali ima enake bolečine med vsakim sezonskim prehodom? Te bolijo kolena vsak večer okoli 18. ure? Ti simptomi so način, kako telo z nami deli to, kar se dogaja globoko v njem, na nevidni ravni. Ko prevedeš ta sporočila in se znova povežeš s svojim telesom, boš začel(a) videti zapleteno delovanje svojega energijskega bitja. Zunanje je le odsev notranjega.
 4. Prisluhni svojemu notranjemu glasu: prepogosto počnemo stvari, ker mislimo, da moramo, ali ker čutimo določeno pričakovanje. Si se kdaj ustavil(a) in se vprašal(a), kaj si resnično želiš? Vzemi si čas, da se znova povežeš sam(a) s seboj. Kaj te osreči? To je tvoja resničnost.

Rastlinska olja in celične membrane

Kakšna je povezava med uživanjem “rastlinskih” olj in celičnimi membranami?

Imenujemo jih “rastlinska” olja, zaradi česar marsikdo pomisli, da bi celo moral uživati ​​te “zdrave” maščobe. Rastlinska olja so pravzaprav industrijska olja, ki so bila tako spremenjena, da niso zdrava za uživanje. Med ta industrijska olja spadajo: olje oljne repice, koruzno olje, sončnično olje, olje žafranike, arašidovo olje, sojino olje. To so industrijska olja, ki niso zdrava za uživanje.

Ena večjih težav pri uživanju teh olj je, da jih naše telo ne vidi kot problematična ali tuja, zato jih bo vzelo ter jih vključilo v naše celične membrane. Kar privede do zmanjšane celovitost naših celičnih membran. Potem nimamo močnih ter zdravih celičnih membran, ki so pa zelo pomembne, saj odločajo, kaj pride v naše celice, in igrajo vlogo pri tem, kako deluje naše telo in kako zdravi smo.

Naše telo ne more razločiti med zdravimi in nezdravimi maščobami in ta nezdrava olja postajajo del nas, kar zmanjšuje zdravje našega telesa.

Če želimo imeti dobre, močne celične membrane, ki bodo prispevale k temu, da imamo dobra, močna, zdrava telesa, potem moramo industrijska olja odstraniti iz prehrane.

Povezava črevesje-možgani

Nekateri med nami že poznamo povezavo črevesja in možganov. Še posebej to občutimo, ko smo pod stresom in začutimo “metuljčke v trebuhu”.

Med možgani in črevesjem obstajajo tako fizične, kot tudi biokemične povezave:

 • Limfni sistem: skozi limfni sistem obstaja neposredna povezava med črevesjem in možgani. Približno 80% limfnega sistema je nastanjenega v prebavnem traktu. Limfni sistem očisti odpadke iz naših tkiv, je pomemben del našega imunskega sistema in deluje kot sekundarni krvni obtok. Pred kratkim je bilo odkrito novo spoznanje glede limfnih žil, ki neposredno povezujejo limfni sistem z možgani. To pomeni, da če prehajajo toksini ali kemikalije v limfni sistem iz prebavnega trakta, je centralni živčni sistem ranljiv za toksine v obtoku in to lahko vpliva na delovanje možganov. Že samo to kaže na povezavo med zdravjem prebavil, imunskim sistemom in zdravjem možganov skozi limfni sistem.
 • Nevrotransmiterji: 90% vašega serotonina je proizvedenih v sluznicah, ki prekrivajo vaš prebavni trakt. Serotonin potuje v krvni obtok, prehaja krvno-možgansko pregrado in je glavni gradnik naših nevrotransmiterjev, ki igrajo vlogo pri razpoloženju, kot sta depresija in tesnoba, ciklih spanja in budnosti
 • Glimfatični sistem: pot čiščenja možganov skozi možgansko spinalno tekočino, ki teče skozi celoten živčni sistem. Ta sistem sproži samočistilne mehanizme med (zlasti globokim) spanjem.
 • Vagalni živec: lobanjski živec, ki se poveže s prebavnim traktom. Nadzira ga naš avtonomni živčni sistem.
 • Mikrobiom: študija na ljudeh je preučila sestavo fekalne mikrobiote pri 46 bolnikih z depresijo in 30 zdravih kontrolnih posameznikih. Pri bolnikih z depresijo je povečana populacija vnetnih slabih bakterij in manjša populacija dobrih bakterij. Vnetje v črevesju lahko privede do vnetja v možganih.

Če imate torej kakršne koli težave z možgani, od “megle v glavi” do težav z duševnim zdravjem, če želite preprečiti ali zdraviti demenco, Alzheimerjevo bolezen ali Parkinsonovo bolezen, potem morate oceniti stanje vašega prebavnega trakta, očistiti črevesje in uravnotežiti mikrobiom.

Karmični partner: resnična sreča?

Zdi se, da marsikomu predstavlja karmični partner simbol velike sreče. Oseba, ki nam sto odstotno ustreza in to za vedno! Karmični partner večini predstavlja ljubezen našega življenja, včasih pa izraz povezujemo tudi z dušo dvojčico. Toda ali sploh vemo, koga kličemo v svoje življenje s to romantično željo? Je karmični partner res sreča, po kateri hrepenite?

Odnos s karmičnim partnerjem

V nasprotju s splošnim prepričanjem v večini primerov srečanje s karmičnim partnerjem sploh ni srečno. In morda je prav vaš partner, s katerim je razmerje celo zelo težko, vaša karma. Karmični partner v vaše življenje dostavi nalogo, ki jo je treba rešiti. Občasno se vsaka partnerska zveza sooča s karmičnimi izzivi.

Karmična naloga je nerešeno vprašanje, ki izhaja iz prejšnjih inkarnacij. Karmična sreča pa v sebi ne skriva neke naloge, temveč je rezultat dobro rešenih nalog karme. Ti primeri so veliko manj pogosti. Karmična vprašanja pogosto vplivajo na naše življenje. Čas, v katerem to nalogo rešujemo, je pogosto težko ali celo boleče življenjsko obdobje. Karmični partner pa lahko nastopi na več načinov.

Bolezen in nega partnerja

Če je vaš partner resno ali celo smrtno bolan, to najprej vpliva na njegovo karmo. Toda v širšem smislu je to lahko tudi naloga za vas. Kako se obnašati v tej fazi življenja? Kako močno so prisotni atributi sočutja, empatije, ustrežljivosti in odgovornosti? Kako daleč se lahko vključim v ustrežljivost? Treb je a skrbno pretehtati tudi vašo pripravljenost na žrtvovanje. Karmični vidik je lahko, da se pri tem ne izčrpate popolnoma in pozabite nase. Bolezen in nega sta težavi, ki nas izzivata in imata karmični vidik.

Prevlada in dominantnost

Vaš partner pooseblja prevlado nad vami? Če vas partner želi nadzorovati in obvladati, lahko to privede do številnih težav. Lahko pa celo skrije vašo karmično nalogo. Takšne situacije vam kažejo, da se ne bi smeli vdati. Sporočilo je lahko, da kljub temu delite svoje mnenje in ga zastopajte. Zaščitite se in poskrbite, da ohranite vašo samozavest.

Vloga žrtve

Ena od klasičnih karmičnih vprašanj je vloga žrtve. Pogosto partner prevzame vlogo storilca. Sprva se sliši kruto, če se soočamo s tako karmično nalogo. Pomembno pa je, da se znebite vloge žrtve. Za to je storilec nujno potreben. Sporočilo te karmične naloge je preprosto: znebite se vloge žrtve in delajte na svoji samopodobi! Zastopajte sebe in svojo dušo, ker imate odgovornost do sebe.

Težava s prevzemanjem odgovornost za svoje življenje

Ali imate radi svojega partnerja, a vas vseeno nekaj moti? Se vedno pojavljajo težave, ko pride do tega, da partner prevzame odgovornost? Tudi najmanjša odločitev je prepuščena vam? Pa tudi partnerstva ne uspete utrditi s poroko ali opredeljenimi načrti za prihodnost?

Strah vašega partnerja pred odgovornostjo je prevelik. Partnerju je z vami preprosto: prevzamete vse naloge, ki bi jih moral dejansko opraviti sam. Če želite ohraniti odnos, se morate odmakniti od takšnega pristopa. V nasprotnem primeru bi lahko vaše mesto prevzel naslednji karmični partner. Tokrat gre za osebo, ki nima vaše moči. To bi vašega nekdanjega partnerja prisililo, da prevzame odgovornost.

Kratkoročni odnosi

Odnosi ne rabijo vedno trajati več let ali celo večno. Nekateri karmični partnerji pridejo v vaše življenje samo, da v njem nekaj spremenijo. Potem pa spet hitro izginejo. Pokažejo vam nekaj, kar je v vašem življenju pomembno. Lahko, da se boste od takšnega partnerja naučili nečesa, kar vam bo pomagalo v vaši poslovni prihodnosti. Ali pa tak partner zagotovi, da boste v težki fazi življenja doživeli čustven preboj.

Vsi karmični partnerji so z vami zato, da lažje sledite svojemu življenjskemu načrtu. Včasih potrebujete sostorilce, ki prevzamejo ustrezen del v zgodbi. Takšni partnerji običajno ne ostanejo za dolgo. Toda vedno vam bodo ostali v spominu, ker so bili ključni za vaše življenjske spremembe.

Karmični partner vas izčrpava

Karmični partnerji lahko pridejo v vaše življenje z nalogo, da izčrpajo vašo notranjo moč. Po eni strani živite s to osebo in se ji ne morete izogniti, po drugi strani pa je v vašem življenju nerešena naloga, ki od vas zahteva veliko energije. Pogum, moč, energija, sposobnost odločanja ali upor bi vam lahko koristili na tej poti. Morda pa bo treba prečkati tudi meje, za katere prej niste menili, da jih je sploh možno prestopiti.

Duša dvojčica

Karmični partner je lahko tudi vaša duša dvojčica. Ni pa nujno tako. Pri duši dvojčici obstajajo tudi drugi parametri, ki jih je mogoče začutiti. To je občutek, da je ta oseba del vas. Zaveznik vaše duše! Ali ni to oseba, ki ste jo čakali celo življenje? Vaša duša je morda hrepenela po takšni osebi, toda človek s svojo romantično idejo o sorodni duši bo zagotovo razočaran.

Duša dvojčica ni vaša podoba. Pokaže vam strani vaše duše, do katerih nimate dostopa. Ta duša je praktično nasprotje vašega bitja, ki pa je potlačeno. Takšna srečanja se zdijo izjemno radikalna.

Duša dvojčica odpre vse kotičke, v katere ste odložili svoje nedokončane naloge. Čeprav iz duše dvojčice izvira čarobna privlačnost, bo ta odnos le redko harmoničen in neboleč. Toda srečanje skriva višji pomen. Tudi če je za zvezo značilno trpljenje, vas mora ta okoliščina spodbuditi, da zrastete. Šele ko se opravi karmična naloga, bolečina takšnega partnerstva popusti.

Kakšne so koristi kolagenske kostne juhe?

Kostna juha je tekočina, ki vsebuje kuhane kosti in vezivna tkiva. Za pripravo juhe iz kosti ljudje uporabljajo kravje, piščančje, divjačinske in celo ribje kosti. Pitje kostne juhe je lahko med drugim koristno za sklepe in prebavni sistem.

Kosti in tkiva mnogih vrst živali lahko tvorijo dobro kostno juho. Kostna juha vsebuje tudi druga pomembna hranila, zlasti minerale, pridobljene iz teh tkiv. Zaradi tega lahko kostna juha postane koristno prehransko dopolnilo za mnoge ljudi.

Dušenje kosti v vodi z nekaj kisa pomaga sproščati hranila iz kostnega mozga znotraj kosti in razgraditi druga tkiva v vodo. Rezultat je okusna, hranljiva juha.

1. Je zelo hranljiva

Kosti so bogate z vitamini in hranili, vključno s kalcijem, magnezijem in fosforjem.

Tudi priprava veznega tkiva v kostni juhu telesu zagotavlja naravne spojine iz hrustanca.

Tkiva in kosti vsebujejo tudi kolagen. Kuhanje kolagena le tega spremeni v želatino, ki telesu zagotavlja aminokisline, ki so gradniki beljakovin.

Ni mogoče reči, koliko hranil bo v določeni kostni juhe, saj je to v veliki meri odvisno od vrste in količine kosti in tkiv, ki smo jih dodali.

Najbolje je, da vanjo vključite veliko različnih vrst kosti in tkiv za največjo količino hranil.

Kostni mozeg je bogat s hranili, kot so:

 • železo
 • vitamina A in K
 • maščobne kisline
 • selen
 • cink
 • mangan

Kostna juha vsebuje sledove teh hranil in mnogi trdijo, da je uživanje teh hranil v takšni obliki boljši, saj so lažje prebavljiva.

Če v juho dodate druge sestavine, na primer zelenjavo, s tem dodate tudi dodatna hranila.

2. Lahko ščiti sklepe

Kostna juha je vir želatine, ki se v telesu lahko razgradi v kolagen. To je še posebej pomembno za sklepe.

Hrustanec v sklepih se ob stalni uporabi običajno obrabi ali zmanjša. To lahko pomeni stres za sklepe, ki se lahko zaradi dodanega pritiska poškodujejo.

Raziskava iz leta 2017, objavljena v reviji Sports Medicinesuggests, kaže, da so laboratorijske študije na živalih dokazale, da dodajanje želatine poveča količino kolagena v tkivih. To lahko pomaga zaščititi sklepe pred nepotrebnim stresom.

Uživanje kostne juhe je tako dober način za dodajanje želatine v prehrano, ki lahko pomaga zaščititi sklepe.

3. Pomaga lahko v boju proti artrozi

Spojine, prisotne v kostni juhi, pomagajo vzdrževati sklepe, pomagajo pa lahko tudi ljudem, ki že imajo osteoartritis.

Študija iz leta 2016 v reviji Nutrition Journal je raziskovala učinke kolagena tipa 2 pri ljudeh, ki so imeli v kolenih simptome osteoartritisa. Kolagen je prišel iz vezivnega tkiva piščancev.

Rezultati kažejo, da lahko kolagen pri ljudeh z osteoartritisom izboljša simptome kolenskega sklepa, kot so bolečina, okorelost in slabša telesna funkcija.

Uživanje kostne juhe je enostaven način za dovajanje kolagena skupaj z drugimi koristnimi hranili v telo.

4. Pomaga lahko pri zmanjševanju vnetja in celjenju črevesja

Nekatere aminokisline, prisotne v kostni juhi, so lahko koristne tudi za prebavo. Aminokislina, imenovana glutamin, se zdi zelo obetavna.

Kot ugotavlja študija iz leta 2017 v reviji Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, dodatek glutamina pomaga pri celjenju črevesne sluznice pri ljudeh in živalih.

To lahko pomaga pri stanjih, kot je prepustno črevesje, ki draži sluznico v črevesju in moti sposobnost telesa, da prebavi hrano.

Kot navaja študija iz leta 2017 v reviji Nutrientssays imajo ljudje z vnetno črevesno boleznijo običajno nižje ravni nekaterih aminokislin v telesu. Za te ljudi lahko vnos dodatnih aminokislin v prehrano pomaga pri nekaterih simptomih bolezni.

Vsakodnevno pitje kostne juhe je lahko preprost način za vnos protivnetnih aminokislin v telo.

5. Lahko pomaga pri boljšem spancu

Aminokisline v kostni juhi lahko pri nekaterih ljudeh spodbujajo tudi boljši spanec. Študija iz leta 2015 v reviji Neuropsychopharmacology poroča, da je aminokislina glicin varna terapevtska možnost za izboljšanje spanja.

Ljudje, ki jemljejo glicin pred spanjem, lahko naslednji dan opazijo, da imajo boljši spanec in so manj utrujeni. Za te ljudi lahko pitje kostne juhe za večerjo pomaga pri vnosu glicina.

6. Lahko podpira hujšanje

Kostna juha lahko ljudem pomaga tudi pri hujšanju. Vsebuje veliko beljakovin, ki telesu pomagajo, da se dlje časa počutijo sito in tako podpira omejevanje kalorij.

Študija iz leta 2017 v Journal of Renal Nutrition poudarja, da povprečna skodelica juhe iz piščančjih kosti vsebuje več beljakovin kot povprečna skodelica osnovne piščančje juhe.

Pitje kostne juhe ali priprava preproste juhe je lahko koristen način, da v prehrano dodate več beljakovin in se počutite bolj siti po obroku, ne da bi zaužili preveč kalorij.

RECEPT

Jaz jo vedno pripravljam v večjih količinah, čez vikend, jo precedim in jo nato uporabljam cel teden. Uporabim kosti bio govedine ali piščanca (vi lahko seveda poskusite tudi z divjačino ali celo ribami). Del je uporabim sveže, ostalo zamrznem in segrejem pred uživanjem. Večinoma jo spijem pred kosilom, v kozarcu.

SESTAVINE

 • 2 kg najrazličnejših kosti (mozgove kosti, sklepi, kosti z mesom na njih)
 • 1 čebula (olupljena, razpolovljena)
 • 4 stroki česna (olupljeni)
 • 1 korenček (olupljen
 • 2 stebli zelene
 • 2 žlici jabolčnega kisa
 • 5 litrov vode
 • pest himalajske ali nerafinirane morske soli

POSTOPEK

Kosti in ostale sestavine položite v lonec ter vanj natočite vodo (tako, da so vse sestavine prekrite z njo).

Lonec pokrijte s pokrovko in vodo zavrite, nato pa temperaturo zmanjšajte, da juha samo rahlo vre. Tako jo kuhajte vsaj 8 ur (sama jo kuham približno 48 ur, saj dlje kot se kuha, boljši je izkoristek mineralnih in ostalih hranljivih snovi).

Če je treba oz. voda izpari, jo dodajte.

Ko ste končali s kuhanjem, juho precedite, pretočite v kozarce ali jo zamrznete. V hladilniku jo lahko hranite do 5 dni.

Zaključek

Kostna juha vsebuje zlahka dostopna hranila in minerale, ki lahko pomagajo, da telo deluje najbolje. Koliko hranil bo v posamezni juhi, je težko napovedati.

Je zelo hranljiva in lahko podpira telo ter številne njegove funkcije.

ZDRAVJE MOŠKIH: KREPITEV MOČI OD ZNOTRAJ (2. DEL)

V 1. delu moškega zdravja smo se osredotočili na zdravstvene težave, s katerimi se srečujejo številni sodobni moški – od stresa, nespečnosti in izgube spomina do težav s hrbtom, bolečinami v sklepih, težavami s sečili in spolnimi funkcijami. Osnovni vzrok teh težav je običajno vedno povezan s pomanjkanjem energije v ledvicah. Kako takšne težave rešuje tradicionalna kitajska medicina (TKM)?

TKM zdravstvene težave obravnava z naravnimi metodami, ki prinašajo trajno zdravje brez stranskih učinkov. Preventiva je prava pot pri kitajski medicini. Moške poučuje o prednostih naravnih zdravilnih tehnik in uravnoteženi izbiri življenjskega sloga, da lahko gradijo in ohranjajo svoje zdravje.

Telovadba in vadba Qigong

Večina moških telovadi, ker želi z leti ohraniti svojo moč vitalnost. Toda pomislite na učinke svoje vadbene rutine na vaše telo z drugega zornega kota. Tek in obisk fitnesa dejansko porabita Či, namesto da bi ga povečali. Torej, ko redno izvajate tovrstne vaje v daljšem časovnem obdobju, lahko dejansko povzročijo motnje v delovanju ledvic.

Pametna vadba pa podpira vaše telo. Eden najboljših načinov za izgradnjo energije je s pomočjo Qigonga in meditacije. Qigong je starodavna energetska praksa, ki razbija energijske blokade na meridianih, nevidnih poteh, po katerih Či teče po telesu. Če redno vadite, Qigong uravnoteži Či vašega telesa in ga dvigne na višjo raven. Spodbuja tudi notranje organe telesa in okrepi energetsko komunikacijo med njimi. Qigong aktivira in poveča prirojeno sposobnost samozdravljenja vašega telesa.

Zdravilna esenca živil

TKM na hrano gleda z vidika njenega zdravilnega bistva. Katera hrana pomaga pri podpori delovanja ledvic? Vsi morski sadeži: ribe in školjke, vključno z jastogi, kozicami, ostrigami in školjkami. Prihajajo iz slanega morja. Sol je okus povezan z ledvicami v okviru petih elementov TKM. Namizne soli ni mogoče jesti v velikih količinah, zato morski sadeži vsebujejo slano esenco, ki podpira ledvice. Uživajte več oreščkov. Orehi, pinjole in pekani so še posebej dobri za delovanje ledvic.

Zelišča

Klasična kitajska zelišča lahko dolgoročno prinesejo zdravilne rezultate. Obstaja veliko zelišč in živil, ki jih kitajska medicina predpisuje že tisoče let in lahko pomagajo pri zdravljenju moških zdravstvenih težav pri njihovem izvoru. Na primer borov in cvetni prah sta zelo koristna za srce in težave s prostato. Pri spremembah, ki nastanejo s staranjem, so lahko koristne divje gobe (ling zhi) in ginseng.

Vaše zdravje je v vaših rokah

Kitajska medicina verjame, da je vaše zdravje vedno v vaših rokah. Ustvarite si svojo resničnost.

Opazite modrost v svojem telesu: vaše celice prenašajo tisoče let modrosti iz generacije v generacijo. Če imate zdravstvene težave, imate tudi njihovo rešitev. Obstajata dve plati istega genskega “kovanca”. Na eni strani imate lahko bolezen ali težavo, toda na drugi strani je resnična moč – vaša moč, da se ozdravite. Ko pridete v to življenje, pridete s “programom” za oba. Če želite dostopati do te zdravilne moči, morate pogledati vase.

Resnični cilj TKM je, da vam pomaga najti lastno moč samozdravljenja in jo dobro uporabiti. Uporabite jo za vnos zdravja v svoje življenje v kateri koli starosti. In ne pozabite: Vedno ste povezani z najvišjim zdravilnim virom – Univerzalno energijo.

Zdravje moških: krepitev moči od znotraj (1. del)

Ko govorimo o moškem zdravju – o načinih, kako si moški lahko krepijo moč in jo ohranjajo skozi leta, obstajata dve osnovni smeri: kratkoročni dobički na račun telesa ali resnično dolgoročno dobro počutje. Kitajska medicina se osredotoča na dolgoročno zdravje. Zdravje razume v smislu Či ali življenjske energije. Njen cilj je tako zgraditi trdno zdravje od znotraj navzven.

Kitajska medicina temelji na univerzalnem zakonu. Sledi globokemu razumevanju, kako delovanje človeškega energetskega sistema vpliva na zdravje celotne osebe – telesa, uma, čustev in duha. Prav tako vidi, da je telo globoko pod vplivom okolja. Ta model zdravja je veljal v starih časih in na srečo učinkovito deluje še danes.

Moč Či

Sodobna fizika je že dokazala, da je vse energija in da je vse med seboj povezano. Kitajska medicina že tisočletja deluje s tem razumevanjem. Či daje življenje vsemu v našem vesolju, od planetov in našega naravnega sveta do delovanja naših teles. Če ima oseba dovolj Či, ki prosto teče po telesu in organi delujejo usklajeno, bolezen ne more vstopiti. To pomeni, da je kakovost človekovega zdravja povezana s količino in kakovostjo njegovega Či.

Sodobni moški imajo številne zdravstvene težave, od stresa do nespečnosti in izgube spomina, od težav s hrbtom in športnih poškodb, do težav z uriniranjem in spolno funkcijo. Te zdravstvene težave izvirajo iz istega vira, energetskega neravnovesja.

Energijska funkcija ledvic

Kitajska medicina sledi načelu, da se moška energija giblje v osemletnih ciklih. Približno v starosti 8 let nam zrastejo stalni zobje. Pri 16 letih fantje dozorijo v moške in dosežejo najvišjo raven energije, ki jo bodo imeli v življenju. Zakaj? Nanaša se na ledvično energijo, ki s staranjem naravno upada. Ko torej preučujemo zdravstvene težave moških, zlasti kar zadeva staranje, vedno gledamo na delovanje ledvic. Brez tega organa v vrhunski formi, energijsko gledano, moški ne morejo biti močni in dobrega zdravja.

Glavna naloga ledvic je shranjevanje energije in oskrba z vsemi organskimi sistemi v telesu. To je eden od dveh glavnih virov Či vašega telesa. (Drugo je energija, ki jo dobite s hrano, ki jo prebavi vaše telo.) Ledvice shranjujejo vaš predporodni ali podedovani Či, ki ga prejmete od staršev ob rojstvu. V njem je tudi vaša genetska moč, ki se uporablja za vse oblike rasti, vključno s spolnim razvojem, hormoni in zmožnostjo razmnoževanja.

Poleg tega so kosti, zobje, kolena in lasje na glavi močni kazalniki količine in kakovosti ledvičnega Či pri vseh in v kateri koli starosti.

Sodobna zdravstvena vprašanja

Neuravnotežena ledvična funkcija je osnova številnih simptomov, ki jih doživljajo sodobni moški. To na splošno velja tudi za težave s spanjem, kot je nespečnost. Obstaja močna povezava med ledvično funkcijo ter možgani in duševno funkcijo. Da bi bilo vaše razmišljanje ostro in vaš spomin močan, potrebujete zdravo ledvično funkcijo.

Ko se moški starajo, imajo pogosto težave s hrbtom in vratom, težave s koleni, mišično napetostjo in športnimi poškodbami. Vse to je povezano z motnjami delovanja ledvic in spet je povezava vzpostavljena na energijski ravni.

Danes imajo na Zahodu številni moški v srednih letih težave s sečili. Teži jih pogosto uriniranje in nočno uriniranje. Tudi stalni ali pretirani strah, je čustvo, povezano z ledvicami, ki lahko povzročijo motnje v delovanju ledvic, ki se nato lahko pokažejo kot težave z uriniranjem.

Težave s prostato in spolno funkcijo se prav tako pojavljajo s starostjo. Moškim, ki trpijo zaradi povečane prostate, pogosto rečejo, naj imajo več seksa. Vendar zdrailci kitajske medicine vam bodo rekli, da imejte spolne odnose manj pogosto. Zakaj drugačen pristop? Ko imate težave s prostato, spolni odnosi razbremenijo pritisk, ki ga povečana prostata prenese na predel mehurja. Toda to olajšanje traja le kratek čas. Kitajska medicina se trudi, da bi našla dolgoročno rešitev. Težave s prostato povzroča slabo delovanje ledvic. Ker seks porablja ledvično energijo, se bo težava sčasoma samo poslabšala. Da bi odpravili težave s prostato ali spolnimi težavami, morate povečati ledvično energijo. Pravzaprav morate povečati svojo ledvično energijo, da odpravite večino tukaj omenjenih težav.

Bi radi izvedeli več?

Pridružite se nam naslednji ponedeljek pri 2. delu te mini-serije o moškem zdravju.

Artritis: nova, holistična perspektiva

Kar 24.000 Slovencev trenutno trpi za artritisom, velik delež pa jih ob tem občuti zmerne do hude bolečine. Marsikomu rečejo, da gre za degenerativno stanje, pri katerem je naša edina možnost obvladovanje simptomov. Običajna zdravila za zdravljenja artritisa, kot so paracetamol, nesteroidna protivnetna zdravila in kortikosteroidi, so učinkovita zdravila za lajšanje bolečine, vendar ne odpravljajo vzroka težave in ne pomagajo sklepom, da se obnovijo. Resnica je, da imate več možnosti kot le lajšanje simptomov. Pred tem pa moramo boljše spoznati stanje, s katerim se spopadamo.

Artritis dobesedno pomeni vnetje sklepov. Naučeni smo bili, da so vnetja in bolečine slaba stvar, ki se je moramo nemudoma znebiti, ne glede na vzrok.

Moramo razumeti, da sta bolečina in vnetje naravna, običajno prirojena zaščitna mehanizma, ki ju je treba prepoznati in se nanje ustrezno odzvati, ne pa jih zatreti ali ignorirati.

Bolečina je sistem zgodnjega opozorila našega telesa, ki nam daje vedeti, da je nekaj narobe. Vnetje je lokaliziran zaščitni odziv. To je poskus našega telesa, da se samo pozdravi. Bolečina je naš glavni opozorilni signal, da je nekaj narobe in če jo bomo prezrli ali zatrli, bo prišlo do razgradnje in degeneracije tkiva. Ko bolečino razumemo in se nanjo ustrezno odzovemo, sta rezultat celjenje in regeneracija tkiva.

K vnetju sklepov prispevata dva glavna dejavnika. Sem spadajo pomanjkanje bistvenih hranil in povišani toksini.

Pomanjkanje bistvenih hranil

Hrana, ki jo jemo, se uporablja pridobivanje energije vseh celic v našem telesu. Vsaka celica potrebuje bistvena hranila, vitamine in minerale v sledovih, da se obnovi in popravi. Če katera od teh komponent biokemijskega procesa manjka, so motene reakcije, potrebne za regeneracijo in obnovo celic. Zato se te občutljive celice ne morejo popraviti brez ustrezne prehrane.

Te pomanjkljivosti se lahko pojavijo zaradi neustreznega vnosa s hrano ali zaradi neustrezne oskrbe s krvjo v določenih tkivih. Kakorkoli, če v tkivih primanjkuje ustreznih hranil, lahko to vodi do nepravilnega celjenja in degeneracije.

Zastrupljenost

Toksini so strupene snovi, ki naj v majhnih količinah ne bi bile pretirano škodljive, vendar pa bi nas v velikih količinah ubile. Naša hrana je polna sintetičnih hormonov, pesticidov in konzervansov, ki jih imenujemo toksini. Jetra so eden glavnih razstrupljevalnih organov v našem telesu, ki v minuti filtrira 1,4 l krvi. Iz krvnega obtoka odstranjujejo bakterije, toksine in druge neželene snovi. Ko so jetra preobremenjena, to omogoča, da strupeni in odpadni materiali prehajajo v kri in se kopičijo v telesu, namesto da bi se izločili. Jetra postanejo kot zamašen odtok, zaradi česar se toksini kopičijo drugje. Pri artritisu se toksini kopičijo v sklepnih prostorih in vodijo do vnetij in bolečin.

Tako nastane verižna reakcija zaradi pomanjkanja bistvenih hranil in kopičenja toksinov v telesu. Toksini lahko delujejo tudi kot strupi za celice in povzročajo poškodbe celic. Nezadostna prehrana pa privede do tega, da se celice ne morejo popraviti, kar vodi tudi do poškodb celic.

Povezava med črevesjem in artritisom

Poškodovan prebavni trakt je močno povezan z artritisom. Razlog za to je, ker lahko poškodbe celic, ki prekrivajo prebavni trakt, privedejo do nezadostne absorpcije bistvenih hranil, kar lahko prispeva k pomanjkanju teh hranil, potem ne zmorejo prehraniti celic. Poškodba prebavnega trakta lahko privede do slabe prebave hrane, kar prispeva k endogenim toksinom. Poškodba prebavnega trakta lahko prav takotudi omogoči, da majhni delci hrane, ki prežemajo stene prebavnega trakta, vstopajo v krvni obtok. Ker gre za neznan delec v krvi, le ta sproži imunski odziv, pri katerem imunski sistem sprosti imunske komplekse, ki se vežejo na hrano, da bi jo nevtralizirali in odstranili. Ta imunski odziv lahko povzroči alergije na hrano in vnetja v telesu. Zato lahko določena hrana sproži vnetje v telesu, vključno s sklepi. Ta imunski odziv se pogosto obravnava kot avtoimunska reakcija, pri kateri telo napade samo sebe.

Razumeti moramo, da je naše telo zasnovano tako, da nas ščiti in ne poškoduje. Zato moramo sodelovati z našim telesom, namesto da bi se borili proti njimu. Ključno za obravnavo artritisa je tako razumevanje, zakaj se vnetje pojavlja, in odprava vzroka. Na splošno moramo oskrbovati telo z bistvenimi hranili, pomagati telesu pri odstranjevanju toksinov, zdraviti črevesje in prepoznati občutljivost na hrano.

Z bioreonančno metodo uspešno odkrivamo vzroke, pomagamo pri sanaciji črevesja, določamo občutljivosti na hrano ter vas vodimo skozi postopke razstrupljanja in izločanja toksinov. Z OLIGOSCAN testiranjem pa preverjamo zaloge mineralov v krvi ter prisotnost težkih kovin.