Besede modrosti: kako postati fleksibilen

Kaj pravzaprav pomeni biti fleksibilen (prožen, prilagodljiv)? Obstaja veliko načinov, kako razumeti to besedo in veliko zornih kotov, iz katerih jo lahko v celoti raziščemo. Najenostavnejša definicija izhaja iz fizičnega telesa. Ko so naša telesa fleksibilna (prožna), se naše mišice in sklepi premikajo gladko in svobodno ter se lahko neverjetno obračajo in zasukajo.

Toda biti fleksibilen je veliko več kot le fizična sposobnost. Fleksibilnost vključuje pripravljenost slišati in sprejeti druge in njihovo stališče brez presoje, razumeti in spustiti številne stvari, ki so izven našega nadzora in zmožnost videti situacijo iz več perspektiv.

Rojeni smo z modrostjo in sposobnostjo biti fleksibilni. To veščino pogosto uporabljamo pri obravnavanju dogodkov, povezanih z naravo, vendar velikokrat ne prepoznamo, kako bi jo uporabili v vsakodnevnih odnosih. Recimo, da ste načrtovali počitnice na tropski destinaciji. Nato neurje na vašem območju povzroči odpoved letov in potovanje morate prestaviti. Da, frustrirani ste, vendar niste jezni zaradi vremena. Čeprav ste razočarani, se zavedate, da se takšne stvari dogajajo. Navsezadnje je Narava nepredvidljiva. Če lahko spustimo tovrstne situacije, zakaj ne moremo izpustit tudi številnih človeških interakcij, ki nas motijo?

Karkoli se zgodi v danem trenutku v tej resničnosti, je povezano s toliko več, kar se dogaja na nevidni ravni. To je le vrh ledene gore nevidne resničnosti. Čeprav ne moremo fizično videti vseh vidnih in nevidnih vidikov dogodka, jih lahko čutimo. Globoko v sebi smo sposobni stvari prepustiti, vendar moramo to veščino pogosteje izvajati in uporabljati pri naših interakcijah- z družino, prijatelji, kolegi in drugimi – pa tudi v mnogih življenjskih situacijah.

Kako lahko začneš spuščati?

  1. Poglobi se vase: kaj pomeni resnično poslušati? Opazuj svoje interakcije s prijatelji, družino in sodelavci. Kako te oni vidijo? Kaj počneš, ko govorijo? Kako se odzoveš? Aktivno poslušanje kaže, da nas zanima, kaj imajo drugi povedati. Namesto da preskočiš na svoje povratne informacije ali odgovore, poslušaj, kaj ti drugi poskušajo sporočiti. Ko pozorneje poslušaš, tvoja sodba zbledi in začneš raziskovati nove perspektive.
  2. Začni z majhnim: služba, dom, večerja, spanje, delo: se sliši znano? Z lahkoto se zataknemo v vsakodnevni vzorec. Vadi svojo prilagodljivost tako, da stvari spreminjaš malo po malo. Na primer, pojdi v službo po drugi poti, sprehodi se med odmorom za kosilo ali si kupi rože, ki jih obožuješ.
  3. Videti je verjeti: Verjamemo v tisto, kar lahko fizično vidimo. Kaj pa neviden material, ki ostane neopažen? Verjameš ali ne, nevidno je močnejše od vidnega. Začni prepoznavati vzorce v sebi. Kako tvoje telo komunicira s teboj? Ali ima enake bolečine med vsakim sezonskim prehodom? Te bolijo kolena vsak večer okoli 18. ure? Ti simptomi so način, kako telo z nami deli to, kar se dogaja globoko v njem, na nevidni ravni. Ko prevedeš ta sporočila in se znova povežeš s svojim telesom, boš začel(a) videti zapleteno delovanje svojega energijskega bitja. Zunanje je le odsev notranjega.
  4. Prisluhni svojemu notranjemu glasu: prepogosto počnemo stvari, ker mislimo, da moramo, ali ker čutimo določeno pričakovanje. Si se kdaj ustavil(a) in se vprašal(a), kaj si resnično želiš? Vzemi si čas, da se znova povežeš sam(a) s seboj. Kaj te osreči? To je tvoja resničnost.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s