PARAZITI

Okužbe s paraziti


Statistični podatki kažejo, da je približno 60% svetovnega prebivalstva okuženo z vsaj enim parazitom. V večini primerov je človeško telo gostitelj večih parazitov. Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo opredeljuje tri najpogostejše parazitske bolezni kot navadne človeške gliste, podančice in trakulje. Vsaka od teh bolezni prizadene do 1 milijardo, 795 milijonov oziroma 740 milijonov ljudi. Kljub temu, da so okužbe s paraziti v Afriki, vzhodni Aziji in obeh Amerikah vse bolj razširjene, se ne moremo sprenevedati, da je na področju Evrope stanje veliko boljše.

Glede na prevlado parazitskih okužb v človeškem telesu lahko rečemo, da je vsakdo v nevarnosti, da postane gostitelj parazitov. Če bi statistične podatke o okužbah s paraziti uporabili za katerokoli drugo bolezen, bi bilo že pred časom izdano globalno opozorilo o pandemiji. Večina okužb s paraziti lahko v telesu ostane v mirujočem stanju daljše časovno obdobje, ne da bi gostitelju povzročila probleme. Zato odsotnost kakršnih koli simptomov ni zanesljiv test za ugotavljanje obstoja parazitov v telesu.

Simptomi

Čeprav paraziti večinoma ostanejo v telesu brez znakov njihovega obstoja, lahko telo prične s simptomi kadarkoli. Medtem ko imajo različni paraziti določene edinstvene simptome, obstaja nekaj znakov, ki lahko kažejo na prisotnost okužbe s parazitom.

  • Driska
  • Bolečine v trebuhu
  • Napihnjenost
  • Napenjanje
  • Slabost ali bruhanje
  • Izpuščaji ali srbečica
  • Utrujenost
  • Bolečine v trebuhu
  • Izguba teže

Natančna diagnoza okužbe s paraziti zahteva veliko strokovnega znanja, saj se simptomi pogosto prekrivajo tudi z drugimi boleznimi.

Bioresonanca in paraziti

V naši ordinaciji testiramo vzorce več kot 90 različnih parazitov. Med drugim seveda tudi navadne človeške gliste (Ascaris Lumbricoides), podančice (Enterobius Vermicularis), Toxoplasma gondi, trakulje in tudi nekatere bolj eksotične parazite.

Zelo učinkovita metoda, da se znebimo okužbe s paraziti, ki ne ogroža zdravja okuženega, je bioresonančna terapija.

Terapevt preveri stanje celotnega telesa in s tem ugotovi, ne le, kateri parazit povzroča simptome, temveč tudi to, kaj je narobe z notranjim okoljem posameznika, da je primeren gostitelj določenega parazita. Tako se gostitelj ne znebi le parazitov, temveč hkrati spremeni stanje svojega telesa na boljše in s tem parazitu odvzame življenjske pogoje, kar prepreči ponovitev okužbe.

Najpogostejše vrste parazitov

Morda se vam zdi, da paraziti v naši državi ne predstavljajo problema, vendar terapevti vsak dan diagnosticiramo in terapiramo parazite, ki so okužili naše stranke – tudi z vidnimi dokazi v blatu. Če potujete ali živite z ljudmi, ki potujejo, jedo rdeče meso ali svinjino in piščanca ali imate hišne ljubljenčke, potem je zelo verjetno, da ste gostitelj katerega izmed parazitov.

Obstaja veliko vrst parazitov, ​​ki uporabljajo človeško telo kot svojega gostitelja. Sem spadajo okrogli črvi, trakulje, metljaji, amebe, bičkarji,…

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 1995 o številu okuženih ljudi po vsem svetu je prišlo do naslednje stopnje infestacije za določene vrste parazitov:

Toxoplasma gondii 50% infestacija
Ascaris spp. 1,2 milijarde
Enterobius vermic./Oxyuris 1,2 milijarde
Trichuris trichiura 600 milijonov
Ancylostoma duod. 500 milijonov
Entamoeba histol. 500 milijonov
Pneumocystis carinii 400 milijonov

Sedaj se je do leta 2019 število okuženih še povečalo (npr. za okužbo z Ascaris na več kot milijardo, T. trichiura na 795 millionov in Ancylostoma duod. na 740 millionov ljudi. VIR

Če predvidevamo, da je določeno število še neevidentiranih primerov, lahko domnevamo, da je vsaj 50% svetovne populacije okuženih.

Na splošno so vsi tisti z oslabljenim imunskim sistemom ogroženi, če je to stanje posledica stresnih dejavnikov ali pa imunosupresivne terapije, npr. za primarni kronični poliartritis ali multiplo sklerozo. Vendar pa lahko paraziti prispevajo tudi k hipoimunosti ali celo imunskim blokadam v njihovem gostitelju tako, da obvladajo človeški imunski sistem. Kot del bioresonančne terapije za parazite bo dober terapevt pred zdravljenjem vedno okrepil imunski sistem, še posebej pri dojenčkih, starejši in kroničničnih bolnikih, ki so seveda najbolj ogroženi.

Valjasti črvi


Okužbe s to vrsto parazitov, vključno s črevesnimi glistami, imenovanimi tudi ascaris, najdemo v mnogih delih Azije in na jugu ZDA in seveda so tudi pri nas zelo pogosti. Pogosto okužijo pljuča ali črevesje in jih lahko celo izkašljamo. Jajca, ki jih proizvajajo odrasli črvi, so zelo odporna in lahko živijo v tleh, bodisi v zmrzali ali v vročem suhem vremenu. Prenašajo se s kontaminirano hrano. FOTOGRAFIJA NAVADNE ČLOVEŠKE GLISTE

Podančice

Podančice so precej pogosta okužba pri otrocih in jih je težko nadzorovati ali odstraniti brez bioresonančnega zdravljenja. Črvi živijo v debelem črevesu. Odrasli črv se premakne v anus, da položi na tisoče jajc, pogosto pa se ta jajca prenesejo iz otrokovih prstov iz srbečega analnega predela v usta, kar lahko povzroči sistemsko okužbo. Poleg tega lahko iztrebljena jajca mesece živijo v zunanjem okolju. Kot si lahko predstavljate, so umivanje rok, čiščenje nohtov in se izogibanje dajanju prstov v usta, bistveni za prekinitev življenjskega cikla podančic. Dobra novica je, da se je bioresonanca izkazala za učinkovito priodstranjevanju parazitov in zlasti tudi podančic. FOTOGRAFIJA PODANČIC

Rudarske gliste

Rudarske gliste so paraziti, ki živijo v tankem črevesu in sesajo kri iz gostitelja, kar povzroča anemijo. Jajca se porazdelijo v tleh, in potem, ko se izležejo, lahko ličinke prodrejo v nepoškodovano kožo golih nog. Najboljše preprečevanje te vrste okužb je ustrezna sanacija in nošenje čevljev na območjih, kjer je zemlja onesnažena. FOTOGRAFIJA RUDARSKE GLISTE

Drugi okrogli črvi

Filarijo oz. srčno glisto najdemo v tropskih območjih, kot sta Azija in južni Pacifik pa tudi v Istri. Prenesejo jo ugrizi muh in komarjev. Črv raste v velikem številu in lahko okuži limfne žile, kar povzroči povečanje spodnjih okončin – stanje, ki se imenuje elefantizem.

Ploski črvi

Mednje spadajo trakulje, ki se razširjajo z okuženim, neustrezno kuhanim mesom.

Možganski črvi – Nevrocisticerkoza

Tudi ta prazit ni neobičajen, Obstajajo bolniki, pri katerih so diagnosticirani možganski tumorji, ciste ali druge težave, ki so lahko posledica parazita, ki je vstopil v možgansko področje.

Metljaji

Najpogostejša metljaja sta jetrni in črevesni metljaj. Prenašalec jetrnega metljaja je polž mlakar, človek se okuži naključno, z zaužitjem rastline na kateri so ličinke (velikokrat gre za obvodne rastline, kot je npr. kreša). Okužba povroča prebavne težave (lahko tudi rahlo zlatenico). Veliki črevesni metljaj imenujemo tudi velika črevesna kuga, je duodenalni digenetični trematod iz družine Fasciolidae. Prvič ga je opisal Busk, ki ga je odkril v dvanajstniku mornarja leta 1843 v Londonu, njegov življenjski cikel pri ljudeh pa je prvi opisal Barlow leta 1925. Našli so ga pri mnogih ljudeh z rakom, zato je celo možno sprožilec in ga je potrebno čim prej odkriti. FOTOGRAFIJA ČREVESNEGA METLJAJA