Hormonsko ravnovesje žensk

Mnoge ženske mislijo, da je normalno, da se s staranjem njihova energija niža, njihov metabolizem se upočasni, izgubijo svoj libido. Vendar so vse to samo znaki, da vaši hormoni niso v ravnovesju.

Ženske vedno sprašujem o njihovih menstuacijah. Ali imajo reden cikel, koliko dni traja krvavitev, kakšne simptome imajo in kdaj se le ti v njihovem ciklu pojavijo.

Če se simptomi pojavijo v prvem delu cikla, na primer krči, močna krvavitev, potem je to lahko znak, da vaš estrogen ni v ravnovesju. Ker nad prvim delom cikla prevladuje estrogen, v drugi polovici pa progesteron. Estrogensko dominanco lahko opazimo tudi pri jemanju sintetičnih hormonov, kot so vse terapije za nadomeščanje hormonov ali jemanje kontracepcijskih tablet, pri prehranjevanju z mesom živali, ki vsebuje vbrizgane hormone, in vnašanju pesticidov, ki imajo estrogenu podobne lastnosti.

NAMIG: V tem primeru si lahko pomagate z dopolnili, ki odstranjujejo odvečni estrogen, kot sta Indol-3-carbinol ali Diindolilmetan.

Če se pa simptomi, kot so občutljivost dojk, utrujenost ali nihanje razpoloženja, pojavijo v drugi polovici cikla, pred menstruacijo, je to občajno zaradi neravnovesja progesterona oz. nizke progesteronske slike. Ko se nadledvične žleze izčrpajo, pade tudi raven našega progesterona, saj naša telesa vzamejo progesteron in ga predelajo v nadledvične hormone, kar na splošno zniža raven progesterona. Zato moramo v takšnih primerih podpirati delovanje nadledvičnih žlez in povišati raven progesterona, da bomo telesu pomagali obnoviti hormonsko ravnovesje.

NAMIG – UŽIVANJE OLJA

1. do 14. dan ali od mlaja do polne lune – laneno olje

15. do 30. dan ali od polne lune do mlaja – svetlinovo olje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s