OBOŽUJETE KOMBUČO? PREVERITE KAKO ZAŠČITITI SVOJE ZOBE!

Ali je kombuča slaba za moje zobe?

Kombuča čaj je pijača s čajno osnovo in nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo ob prisotnosti kulture kombuče.  Kot zdravilni napitek se uporablja že več sto let. Po fermentaciji postane gazirana pijača, ki vsebuje encime, vitamine skupine B, probiotike, kis ter druge kisline. V današnjem času je na voljo veliko različnih okusov kombuče. Zelo dobra je ingverjeva kombuča (poskusite, če še niste).

Odlična je za prebavo, imunski sistem in splošno počutje. Njeni antioksidanti pomagajo v boju z vnetji, domnevajo pa tudi, da njegove prebiotične in probiotične sestavine spodbujajo zdravje črevesja. Ker (kot že vemo) se večina našega imunskega sistema nahaja v črevesju, je to lahko čudovit (in okusen!) način za izboljšanje našega splošnega počutja.

Zati ni čudno, da se danes ozaveščeni ljudje zaradi manjše vsebnosti sladkorja v kombuči in splošnih koristi njenega uživanja odločajo raje za kombučo kot druge gazirane pijače.

Slaba novica pa je, da kombuča morda ni tako odlična za naše zobe.

Kombuča mora imeti pH vrednost pod 3,5, da prepreči rast škodljivih bakterij. Glavne bakterije v kombuči proizvajajo ocetno, glukonsko in mlečno kislino, zaradi česar je precej kisla. Kislina lahko mehča in obrablja sklenino (trda in zaščitna plast, ki pokriva naše zobe). To lahko privede do izpostavljene zobnine, občutljivih zob, propadanja zob in drugih zobnih težav. Podobno kot tradicionalni čaj in kava lahko tudi kombuča zaradi temne barve povzroči obarvanje zob.

Pravzaprav je pitje kombuče lahko prav tako škodljivo za naše zobe kot pitje gazirane sode!

Torej, če ste ljubitelj kombuče, jo pijte, vendar bodite pozorni, kako lahko vpliva na vaše zobe.

Tukaj so naši 3 nasveti, ki so “prijazni do zob”, ​​če ste ljubitelj kombuče:

  • Pred ščetkanjem zob po pitju kombuče, počakajte vsaj eno uro. To zato, ker lahko kislina v vaši pijači zmehča površinski mineral na zobeh. S ščetkanjem ali prehranjevanjem kmalu po tveganju strgate bistvene minerale, ki sestavljajo sklenino. Na srečo naša lastna slina vsebuje minerale. Zobje so narejeni iz kalcija in fosfata. Če počakate eno uro, dajete slini priložnost, da »remineralizira« zobe.
  • Izogibajte se srkanju. Pogosto”namakanje” zob v kateri koli vrsti kisle pijače – naj bo to limonina voda, jabolčni kis ali kombuča, lahko poškoduje zobje. Namesto tega takšne pijače poskusite spiti v čim manj požirkih.
  • Uporabite slamico. Če želite srkati kombučo, poskusite uporabiti slamico (brez plastike, prosim). Tako boste zagotovili minimalen stik pijače z zobmi.

Upamo, da vam ti nasveti pomagajo!

Seveda predlagamo redno pregledovanje in profesionalno čiščenje zob – v idealnem primeru dvakrat letno.

VIR

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s