KAKO NAS SOVRAŠTVO ZASLEPI?

Dandanes smo priča vedno večjemu kopičenju sovraštva med ljudmi. Zato sem se odločila še pred začetkom prazničnega decembra spisati kratko objavo na temo sovraštva, da nam bo lažje odpreti srce, odpustiti in začeti praznike neobremenjeno, z ljubeznijo.

Sovraštvo lahko definiramo kot polarno nasprotje ljubezni, saj sta dve plati istega kovanca. Verjetno je že vsak videl kako hitro se lahko romantično razmerje ohladi od »ljubezni« do »sovraštva«. To je nihajoča gugalnica in položaj, ki se zgodi v hipu. Prav tako je redkejša, vendar nič manj resnična situacija, ko dva, ki se sovražita ugotovita, da med njima dejansko tli ljubezen.

Velikokrat rečemo, da nekaj sovražimo in naša trditev se po navadi nanaša na hrano, zvrst glasbe,… Vendar je čustvo sovraštva običajno veliko močnejše.

Lahko sovražimo osebe ali skupino ljudi…sovraštvo je lahko zelo osebno, kot sovraštvo do starša, tirana v šoli, soseda, ali pa bolj splošno, kot sovraštvo do skupine ljudi, rase ali celo celotnega naroda.

V tej objavi se bomo sovraštva lotili na osebni ravni, saj moramo mir začeti z nami samimi, da ga lahko nato prenesemo navzven v skupnost.

»Ko pride misel o vojni, ji moramo nasprotovati z močnejšo mislijo o miru. Misel sovraštva je tako potrebno uničiti z močnejšo mislijo o ljubezni. Misli vojne prinašajo uničenje vseh harmonij ter dobrega počutja. Misli o ljubezni pa prinašajo bratstvo, mir, prijateljstvo in srečo.« Abdu’l Baha

Sovraštvo je grda stvar.

Je vez, ki nas zelo hitro veže na nezaželene situacije in ljudi in popolnoma zapolni naše misli. Sovraštvo tako kroži po naših mislih in dobesedno postane strup, ki teče po naših žilah. In to ne samo metaforično, saj se ob čustvu sovraštva dobesedno sprošča adrenalin, ki se pretaka skozi naš sistem.

Kaj narediti?

Pomembno je, da odpustimo osebi in situaciji zaradi katere sovražimo. Oboje potrebuje odpuščanje.

Ampak zakaj?

To ni zato, ker si to zaslužijo, ampak zato, ker si MI zaslužimo mir. Ta korak sprosti dodatno negativno energijo.

Če se odločimo za mirne misli, nas sovražne misli več ne bodo dosegle. Ljubezen do vseh bitij (in situacij) nam prinaša svobodo. Ljubezen je najvišje stanje zavesti, ki jo moramo gojiti v vsakem trenutku in tako že v kali zatreti sovraštvo.

Kar hitro bomo opazili, da je svet lepši in veliko bolj pozitiven.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s