POMLAD: LETNI ČAS OBNOVE; ELEMENT LESA

Pozdravljamo pomlad, veselimo se vse daljših dni in viziji rasti ter ponovnega rojstva po času zimskega spanja in introspekcije. Semena začenjajo prodirati skozi zamrznjeno zemljo, znaki obnove in upanja se začnejo prebujati tudi v nas; občutimo novo energij. Občutek prenove nam daje vizijo in navdih, da uresničimo svoje cilje in okrepimo ustvarjalno energijo.

Na zahodu se pomlad uradno prične 21. marca, ko so dnevi in noči popolnoma enako dolgi – pomladni solsticij. Kitajci menijo, da se energetsko pomlad začne s kitajskim novim letom, februarja, ko se svetloba začne z vrnitvijo, in spiralne sile pod zamrznjeno tlijo in se ponovno vračajo v življenje. V obeh sistemih osnovna energija ostaja enaka: nov začetek.

Kakor je pomlad lepa in dobrodošla, v teh zgodnjih mesecih spomladi pridejo stranke, ki doživljajo intenzivne občutke razdraženosti, pogosto pospremljene z anksioznostjo in depresijo. Izjave, kot so: “Vsi drugi se zdijo tako veseli, vendar se jaz počutim nerodno in razočarano; nekaj narobe z mano! “so pogosti.

Strankam pojasnjujem, da so to običajni občutki, saj v njih poteka energijski pritisk. Uporabljam kitajsko metaforo o veliki vrbi, ki jo vidim iz svojega okenca. Tradicionalna kitajska medicina pojasnjuje, da je zgodaj spomladi, ko se deviško zelena barva napolni z vejami in drevo napolni s sokom življenja, drevo čuti njen potencial, ki se narašča v njej, skupaj z globokim občutkom, da je napeto. V sebi vrba čuti naraščajoči pritisk, vendar še ne ve, kaj to je in na kak način se bo pojavilo; kajti le takrat, ko se v zadnjih mesecih pomladi izlijejo listi, bo njena manifestacija postala očitna. Torej, če to prenesemo na naše občutke doživljamo tako radost kot tudi jezo in nestrpnost; vendar verjamem, da bo kmalu ugotovljeno, da je rešitev preprosta. Kot pravi Zen Koan: “Sedite tiho, ne delajte nič, prihaja pomlad in trava raste sama po sebi.”Tiho sedenje je v bistvu v nasprotju z zahodnimi kulturnimi vzorci. Zahodna kultura spoštuje lastnosti, povezane z elementom lesa: vizijo, vodstvo in sposobnost prevzema nadzora; po navadi se primerjamo s konkurenco in radi “zmagamo”. Vendar neravnovesje v elementu les lahko povzroči nestrpnost in samokritičnost ali kritiko drugih.

ELEMENT LESA

Moč lesa je nežna, vztrajna in polna ustvarjalnega potenciala. Les nežno prodira v zemljo, da bi prišel do vode, vira vsega življenja. Z našimi koreninami najdemo energijo, s katero želimo napredovati z močjo in čvrstostjo namena.

Čustva

Čustvo, povezano z lesom, je jeza. V svojem uravnoteženem stanju je jeza lahko zdravo čustvo, saj jo razumemo kot naravni odziv na stres, frustracije ali nepravičnost. Če se izraža s previdnim nadzorom, jeza deluje kot nevihta, ki čisti zrak; Nadzorovana jeza lahko odpravi napetost in obnovi ravnovesje. Neuravnoteženost v elementu les pa ima pogosto kakovost nad zunanjim nadzorom in povzroči presežek ali izčrpanost. Presežek v elementu les se izraža kot “hitra jeza”, ki je nagnjena k hlapnim izbruhom, razdražljivosti in nagnjenost k premagovanju drugih. Primanjkljaj v elementu lesa pa se pogosto izraža kot težava v zvezi z jezo. To pomeni, če potlačite svojo jezo, postanete zaskrbljeni, razdražljivi in nagnjeni k krivdi, ko gre kaj narobe.

Jetra (Yin organ)

Jetra so največji organ telesa. So glavni laboratorij telesa, v katerem se hrani in distribuira prehrana za celotno telo. Jetra imajo na stotine bistvenih funkcij, vključno s tvorbo krvi ter čiščenjem in filtriranjem krvi, da pomagajo telesu odpraviti toksine in zagotoviti njegovo nadaljnjo vitalnost. V tradicionalni kitajski medicini funkcije jeter segajo daleč preko njegove čisto fiziološke funkcije in vključujejo čustvene in duhovne lastnosti.

Jetra naj bi bila kot general, ki vodi vojsko in se odlikuje s strateškim načrtovanjem. Vloga jeter je, da vse teče in se tako izogne ​​stagnaciji in trenju. V kitajski medicini je rečeno, da jetra predpisujejo “tekočino in širjenje”, kar pomeni, da so jetra odgovorna za ohranjanje prostega in enostavnega pretoka krvi, energije in čustev po telesu, umu in duhu. Element les zavrača stagnacijo, ki je povezana z vsemi oblikami bolezni. Tako kot je gorski tok varen za pitje, če teče prosto, tako so stoječi bazeni vode idealno gojišče za bakterije in druge patogene organizme.

Žolčnik (Yang organ)

Žolčnik je majhen organ, ki skladišči in intenzivira žolč, ki je bil ustvarjen v jetrih, in ga po potrebi črpa v telo in črevesje. V tradicionalni kitajski medicini ima žolčnik vlogo oblikovalca pametnega odločanja, ki “zavzame položaj pomembnega in pokončnega uradnika, ki se odlikuje s svojimi odločitvami in presojami.” Žolčnik pomaga uporabiti vizijo ter ustrezno sodbo in odločitve o uresničevanju teh vizij. Včasih se mi v praksi, ko pridejo stranke po odstranitvi žolčnika (čeprav njegova energetska funkcija še naprej ostaja), se ob vprašanju glede odločanja pogosto nasmehnejo in priznavajo, da imajo več težav pri odločanju.

Element lesa: korespondence

Podnebje elementa les je vetrovno, njegova usmeritev je vzhod (“Začetek in nastanek na vzhodu”); in njegova moč se najbolj intenzivno doživlja med 23:00 in 3:00.

Barva, povezana z elementom lesa je zelena, njen vonj je žareč. Ker jetra odpirajo oči in nam dajejo vid, so notranji in zunanji problemi z vidom pogosto povezani z neravnovesji jeter.

Jetra prav tako nadzorujejo mišice in kite, ki povezujejo neravnovesja z vsemi vrstami motenj, ki vključujejo mišice, vezi in tetive-burzitis, tendinitis, artritis in fibromialgijo.

Težave, povezane z neravnovesji v elementu lesa:

 • Mišična napetost, nagnjena k poškodbam tetive in ligamenta
 • Išijatika (bolečine iz spodnjega dela nazaj v zadnjico in navzdol)
 • Glavoboli, zlasti migrene
 • Razdražljivost in izbruhi jeze
 • Vizualne motnje
 • Menstrualne nepravilnosti, PMS, fibroidi
 • Prebavne motnje, vključno z zgago (GERB), sindrom razdražljivega črevesja, razjede
 • Visok krvni tlak z nagnjenjem k aterosklerozi

Kako ohraniti zdravje in veselo počutje spomladi?

 • Gibanje: Jetra potrebuje gibanje in tako tudi vi, zato pojdite ven in si vzemite čas za dolge sprehode v naravi, opazujte spremembe, ki se dogajajo okrog sebe, in vabite k sebi spremembe. Pridružite se  vadbi ali jogi.
 • Pospravite: pojdite skozi svoj dom in pisarno in se znebite stvari, ki jih ne potrebujete. Imejte garažno razprodajo ali stvari podarite in ustvariti prostor za vse novo, ki pride. Tako dovolite novim stvarem v svoje življenje. Predstavljajte si, kaj bi želeli ustvariti v svojem življenju in poiščite načine, kako načrtovati te sanje.
 • Pospravite tudi odznotraj: Pomlad je čas za začetek zdravega prehranjevanja in izločanje toksinov, tako da lahko jetra učinkoviteje opravljajo svoje delo. Začnite z odstranjevanjem hrane, ki obremenjuje jetra, na primer ocvrte ali zelo mastne jedi. Sladkor in belo moko je treba izločiti ali vsaj zmanjšati njuno uporabo ter se izogibati živilom s kemičnimi konzervansi in barvili. Ne prenajedajte se. Poskusite jesti počasi in okušati hrano. Uživajte v številnih svežih živilih..
 • Naj gredo stran stara nezadovoljstva, da začnemo na sveže: Zamere so nepopravljive in lahko zelo škodujejo energiji jeter. Poizkusite odpuščati.
 • Bodite tvegani in poskusite nekaj novega: pomislite na to, kar bi radi poskusili, čeprav se zdi neumno ali strašljivo. Majhna nežna rastlina nikoli ne bi mogla poznati svojega potenciala, če bi ostala varna v svojem semenu … začnite brstiti in se igrati.
 • Hidratirajte svoje telo: Pijte osem do deset kozarcev vode dnevno. Uporabite filtrirano vodo, ki ni gazirana. Dodajanje nekaj limoninega soka, ki ji daje prijeten okus, limona pa tudi hrani jetra.

 

VIR

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s