GRAJENJE ZDRAVJA

Ste vedeli, da je zdrava prebava ključ do optimalnega zdravja?

Pojasnila bom, zakaj je zdravje prebave pomembno za splošno zdravje, kakšni so simptomi, ki vam poskušajo povedati kakšno je stanje vaše prebave in kako lahko izboljšate zdravje črevesja.

Zakaj je prebavni trakt tako pomemben?

Prebavni trakt je pomemben zaradi štirih razlogov:

 1. ABSORPCIJA: to je mesto, kjer absorbiramo hranljive snovi iz hrane, ki jo jemo, in prav te hranilne snovi oskrbujejo vsako celico našega telesa. Dobesedno smo tisto, kar jemo! Naša telesa so sposobna presnoviti hrano, ki jo zaužijemo ter jo vgraditi v vsako celico, tkivo in organ v našem telesu. Torej kaj jemo in kako dobro naš prebavni trakt absorbirajo hranil iz hrane, ki jo jemo, narekuje zdravje našega telesa. V boljši formi kot je naš prebavni trakt, boljše je naše zdravje.
 2. IZLOČANJE: učinkovito izločanje toksinov jeodvisno od prebavnih poti. Če toksinov prebavna pot ni sposobna učinkovito odpraviti, se ponovno absorbirajo in lahko motijo normalno delovanje našega celotnega sistema.
 3. PREGRADA: Za zunanji svet imamo tako kemične kot fizične ovire, ki nadzorujejo kaj lahko vstopiv naš sistem in kaj naj ostane zunaj. Naša “vojska” pravi, da bomo sprejeli samo tisto, kar nam bo koristilo. Kemične ovire, ki so del prebavnega trakta so klorovodikova kislina, prebavni encimi in naš mikrobiom. Fizična ovira so sluznice. Med celicami v tem delu prebavnega trakta so tesna stičišča, ki držijo celice skupaj in nas ščitijo pred čimerkoli, kar bi lahko prišlo v telo in neugodno vplivalo na nas. Če je katera koli od teh ovir v slabem stanju, lahko v telo vdrejo snovi, ki ne bi smele.
 4. ČIŠČENJE IN UNIČEVANJE: tik ob celicah sluznice, ki prekriva prebavni trakt, se nahaja zbirka imunskih celic, ki jih imenujemo Peyerjeve plošče, ki so del limfatičnega tkiva povezanega s črevesjem (GALT). Te celice poenostavljeno pregledujejo vse, kar prihaja skozi sluznico in odločijo kaj lahko prehaja in kaj ne. Te imunske celice so del limfnega sistema in kar okoli 80% limfnega sistema se nahaja v prebavnem traktu. Sodelujejo torej pri čiščenju tkiv in premiku neželenih snovi iz telesa.

Kako ocenimo delovanje prebavnega trakta?

Oceniti moramo:

 • Kaj vnašamo v svoje telo? Kakšno hrano jemo?
 • Kako se počutimo, ko hrana prehaja skozi prebavni trakt?
 • Gibanje črevesja? Kako poteka naše izločanje?

Ko si odgovorimo na ta vprašanja, imamo že boljši vpogled v delovanje prebavnega trakta.

Indikacije, da imamo težave s prebavo

 1. Bolečina / nelagodje – pekoč občutek v prsih ali trebuhu ali občutek, da nam hrana obleži v želodcu = “vnetje” v prebavnem traktu
 2. Plini – napihnjenost, vetrovi, spahovanje, prebavne motnje = “nepravilno prebavljanje” hrane, ki jo uživamo
 3. Slaba peristaltika – nezmožnost izločanja vsaj enkrat na dan, ne prebavljena hrana v blatu, driska, vodeno blato, mehko vlato, pretrdo blato = “neravnovesja v črevesni flori

DESET karakteristik idealne prebave

Kadar koli pridete v našo ordinacijo, bodite pripravljeni, saj vas bomo ogromno spraševali o ključnem vidiku vašega zdravja, ki nam bo omogočil odličen vpogled v dogajanje v vašem telesu ter v to kako dobro vaš sistem deluje in kakšno je vaše splošno zdravje. Ta ključni kazalnik za zdravje je vaša prebava.

Če razumete, kaj je NORMALNO, potem lahko bolje prepoznate, kdaj je vaše blato nenormalno.

 1. srednje do svetlo rjave barve,
 2. oblikovan (ostane skupaj),
 3. gladek, enoten in mehke konsistence,
 4. premer 2,5-5cm,
 5. dolžine 45cm,
 6. rahlo ukrivljen (v obliki črke S),
 7. blag vonj,
 8. potone počasi (ne plava in se ne potaplja hitro),
 9. Izločati je potrebno 1-3 krat na dan,
 10. Izločati je potrebno z lahkoto, brez napenjanja ali bolečin. Ni nam treba sedeti in dolgo čakati, da opravimo potrebo.

Vse, kar je zunaj tega običajnega opisa, se šteje za ABNORMALNO in nam daje indikacije, da se v telesu pojavijo neravnovesja. Kot zdravilci smo usposobljeni za to, da odkrijemo funkcionalna neravnovesja v sistemu, pomagajo telesu povrniti ravnotežje in vas vodimo na poti do idealnega izločanja.

Če imate katerega od naslednjih stanj:

 Prebavne motnje
 Alergije, astma
 Slabo stanje kože
 Imunske motnje
 Vnetna stanja
 Bolezni sklepov
 Kronični sinusitis
 Utrujenost
 Kardiovaskularna stanja
 Presnovne bolezni
 Malignosti
 Depresija
MORATE POZDRAVITI ČREVESJE!

Vnetje in kronične bolezeni

Za vse kronične bolezni obstaja en vzrok in to so vnetja. Lahko rečemo, da so vse kronične bolezeni povzročajo vnetja. To je dobro razumljen koncept celo v svetu običajne medicine, pri katerem bi najprej uporabili protivnetna zdravila za zdravljenje in potem, če ne delujejo, zaustavili celoten imunski sistem z nekaterimi imunosupresivi. Kar morate razumeti je, da je vnetje samozaščitni mehanizem za odstranjevanje škodljive snovi v njegovem okolju. Primer je lahko tudi gripa, telo zažene vnetni odziv, da izkorenini storilca -virus. To je zdrav imunski odziv.

Težava nastane takrat, ko trajni dražljaji nenehno aktivirajo vnetni proces ter vodijo v poškodbe tkiv in celično disfunkcijo. Sicer seveda želimo “pogasiti ogenj” oz. se znebiti simptomov, vendar prav tako želimo ugotoviti, kaj jih povzroča.
Želimo pogasiti ogenj, vendar želimo tudi ugotoviti, kaj povzroča požar. Kar pa je pravi izziv, saj je vzrokov ponavadi več.

Najpogostejši vzroki kroničnega vnetja:

 1. Nekompatibilnost z določenimi živili: specifična hrana lahko povzroči vnetje v prebavnem traktu vsakič, ko jo zaužijemo. To se lahko kaže kot alergija na hrano, intoleranca ali preobčutljivost.
 2. Imunski izzivi: pogosto se naša telesa ne morejo učinkovito boriti proti okužbam, vključno z virusi, bakterijami, glivicami ali paraziti. To v našem telesu pušča nizko stopnjo okužbe, ki povzroča stalno
  obremenitev našega imunskega sistema.
 3. Težke kovine: izpostavljenost težkim kovinam, kot so živo srebro, svinec, aluminij ali kadmij iz okolja, hrane in zobozdravstvenih posegov,… lahko povečajo našo obremenitev s težkimi kovinami do te stopnje, da je naše telo ne more več učinkovito obvladati.
 4. Okoljski strupi: v našem vsakdanjem ali v nevarnem okolju lahko pride do izpostavljenosti okoljskim toksinom, ki lahko vstopijo v naš krvni obtok in ciljajo na določene organe ter motijo pravilno delovanje organov in živčnega sistema.
 5. Fizični stresorji, kot so poškodbe, operacije, brazgotine, strukturna neravnovesja: poškodbe ob rojstvu, prometne nesreče ali padci in operacije lahko povzročijo fizične omejitve v organih, ki lahko ovirajo njihovo sposobnost optimalnega delovanja. Brazgotine na koži, ki so rezultat operacij, kot so večje operacije, carski rez, manjši šivi ali opekline, lahko ustvarijo motnjo v bioelektričnih tokovih, ki tečejo po naši koži. Bioelektrični tok v koži je odgovoren za oskrbo z biološko energijo in pretok nevroloških informacij po telesu, pa tudi kot pomoč pri ohranjanju energijskega ravnovesja znotraj sistema. Brazgotina ima lahko kar 100-krat večjo električno aktivnost kot normalno tkivo, ki jo obdaja.
 6. Čustveni konflikti: obstajajo nerešeni konflikti, ki se zataknejo v živčnem sistemu in vplivajo na pravilno delovanje določenih organov.

Ključ do pravega zdravljenja je prepoznavanje in odstranjevanje vzrokov vnetja.

Razlogi za upad raznolikosti mikrobioma prebavnega trakta:

Vsi imamo celoten ekosistem bakterij in glivic, ki živijo v našem prebavnem traktu in bolj raznolike kot so te kolonije, bolj zdravi smo. Ko raznolikost mikroflore upada, to povzroči zdravstvene probleme, vključno s prebavnimi težavami, znižanim imunskim sistemom, alergije in avtoimunske bolezni.

Tu je DEVET vzrokov za upad raznolikosti mikroflore:

 1. Zaradi povečanega števila carskih rezov- skozi vaginalni porod dobimo veliko mikrobov.
 2. Prekratek čas dojenja ali sploh brez dojenja, saj si prav s pomočjo dojenja izgradimo temelj naših mikrobov.
 3. Prekomerna uporaba antibiotikov. Otroci povprečno jemljejo antibiotike 1-krat na leto do svojega 20. leta starosti. Antibiotiki uničijo tudi vse dobre bakterije.
 4. Živina je obremenjena z antibiotiki. Ko zaužijemo živalsko meso s tem dobimo tudi odmerek antibiotikov.
 5. Zelenjava se škropi s pesticidi, herbicidi, insekticidi, katerih namen je ubijanje mikrobov. Žal se vse to nahaja v hrani, vodi in zraku.
 6. Klor v naši pitni vodi ubija dobre mikrobe v črevesju.
 7. Uporaba sredstev za čiščenje rok in antibakterijskih mil ubija dobre mikrobe.
 8. Okoljski toksini, težke kovine, aditivi in konzervansi za hrano, genetsko spremenjeni organizmi (GSO) motijo naš mikrobiom.
 9. Slaba prehrana – porast je v uporabi hrane z veliko predelanega sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov, nezdravih maščob, ki povzročajo razrast slabih bakterij in glivic.

Zato je v našem mikrobiomu zelo zmanjšana raznolikost in zato se soočamo s toliko zdravstvenimi problemi.

Naš pristop k sanaciji prebavnega trakta

Veliko je ljudi s težavami prebavnega trakta. Naša prebava je bistvenega pomena za dobro zdravje.

 1. Zmanjšajte vnetje – “gašenje ognja”. Izločiti je potrebno večino
  vnetne hrane in obremenitev s strupi. Ogenj je treba pogasiti, preden lahko nadaljujemo.
 2. Ozdravite sluznico prebavnega trakta. Kadar je prebavni trakt izpostavljen trajnemu vnetju, to privede do poškodbe sluznice prebavnega trakta, ki povzročajo presledke in luknje med celicami sluznice, kar ogroža celovitost prebavnega trakta.
 3. Uravnotežite mikrobiom / mikrofloro prebavnega trakta. V našem prebavnem traktu živijo številne dobre bakterije in glivice, kar pa lahko onemogoči uživanje napačne hrane, povečana obremenitev s strupi, pogosto jemanje antibiotikov in drugih zdravil.
 4. Ponovno vzpostavite pravilno delovanje prebavnega trakta.

Tukaj je nekaj načinov za izboljšanje prebavnega zdravja:

 1. odpravite vnetno hrano

To je hrana, ki vključuje pšenico, kravje mleko in rafiniran sladkor. Izločanje teh glavnih vnetnih živil pomaga zmanjšati vnetje v prebavnem traktu, pomaga ugasniti ogenj in dovoliti tkivom, sluznici oz. oblogi prebavnega trakta, da se lahko zaceli.

ZAKAJ PŠENICA?

Pšenica se nahaja v kruhu, testeninah, žitaricah, pecivih, piškotih in še v veliko drugih živilih. Prva težava s pšenico je, da se je v zadnjih sto letih spremenilo zrno pšenice. Zrnje je bilo v več generacijah večkrat hibridizirano in sedaj vsebuje zelo visok odstotek glutena. To je bilo storjeno za izdelavo močnejše strukture testa, s čemer se izboljša kakovost peke. Gluten je velik protein, ki je izziv za razgradnjo že v majhnih količinah, naša telesa pa ga presnavljajo (razen če imate celiakijo ali intoleranco na gluten), vendar v velikih količinah v vsakem primeru povzroča vnetje v našem prebavnem traktatu, ker ga preprosto ne moremo učinkovito presnoviti. Tudi gluten napada tesna stičišča, ki držijo celice prebavnega trakta skupaj in tako naredijo luknje v prebavnem traktu. Vse te spremembe zrnja so bile izvedene brez upoštevanja učinkov na
zdravje ljudi.

Drugi problem pšenice je povezan s herbicidnim glifosatom. Kmetje ga uporabljajo za uničenje nezaželene vegetacije. V poznih devetdesetih so začeli prakso, imenovano “Izsušitev”, pri kateri pridelek pšenice škropijo z glifosatom tik pred spravitvijo. Tale praksa poskrbi za več semena in ima za posledico večji pridelek in zgodnejšo letino, vendar vodi tudi do ostanka glifosata na pšeničnih izdelkih. Pokazalo se je, da glifosat moti mikrobiom, poškoduje črevesje, okrne poti razstrupljanja.

Glede na to, svojim strankam priporočam, da se izogibajo pšenici v vseh oblikah.

ZAKAJ KRAVJE MLEKO?

Kravje mleko najdemo v jogurtu, siru, sladoledu in še v veliko ostalih živilskih produktih. Problem kravjega mleka je v beljakovini, imenovani kazein. Kazein je velik protein, ki je zasnovan za prebavo krav. Zato, ko ga skušamo metabolizirati, ga ne moremo razgraditi učinkovito in to vodi v vnetja našega prebavnega trakta.

Kravam mlekaricam so tudi dodali hormone, da bi krava postala močnejša in večja. Ti sintetični hormoni porušijo naše naravno ravnovesje hormonov.

Kravam dajejo tudi antibiotike, ki prehajajo v mleko in ubijajo naše dobre bakterije v telesu, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje.

S postopkom pasterizacije, segrevanjem mleka, se uničijo patogeni povzročitelji, vendar tudi denaturirajo encimi in pobijajo koristne bakterije. Zato nimamo koristi od encimov ali dobrih bakterij v kravjem mleku.

Zaradi vsega tega, se je dobro držati vstran od kravjega mleka, saj s kemikalijami, ko so mu dodane in vsem prej naštetim nima velike prehranske vrednosti.

Obstajajo tudi druge možnosti. Kravje mleko lahko nadomestite z ovčjim ali kozjim, njihov kazeinski protein je krajši in lažji za našo presnovo. Kot alternativo lahko uporabite tudi riževo, mandljevo, kokosovo ali ovseno mleko.

ZAKAJ BELI, RAFINIRAN SLADKOR?


Beli rafinirani sladkor lahko najdemo v bombonih, čokoladi, soku, pekovskih izdelkih, kečapu, solatnih prelivih, omakah,…

Beli rafinirani sladkor telesu ne zagotavlja nič prehranske vrednosti. Sladkor se prideluje iz sladkornega trsa ali sladkorne pese, nato s segrevanjem, mehansko in s kemično obdelavo odstranimo vse vitamine, minerale, beljakovine, maščobe, encime in vlaknine dokler ne ostane samo sladkor. Sladkorju se odvzame vsa hranila, zato je njegova hranilna vrednost za telo enaka nič. Vse kar je ob procesu predelave ostalo je visoko rafinirana, izolirana, koncentrirana, kemično manipulirana različica rastlinskega vira. Beli rafinirani sladkor tako ni živilo, temveč je
kemikalija, pridobljena iz rastlinskih virov.

Beli rafinirani sladkor izčrpava naš imunski sistem, ki je telesni samozaščitni mehanizem proti tujim snovem, okužbam, toksinom in celo rakavim celicam. Sladkor zmanjšuje delovanje belih krvnih celic, zmanjšuje proizvodnjo protiteles, ki so beljakovine, ki se vežejo in aktivirajo tuje napadalce v telesu. Sladkor posega v transport vitamina C v celice, ki je hranilo, ki igra vitalno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Sladkor povzroča mineralna neravnovesja, ki oslabijo imunski sistem.

Sladkor hrani nezdrave bakterije in glivice v črevesju, kar vodi v zaraščanje nezdravih bakterij in glivic ter povzroča neravnovesje mikrobioma.

Uživanje sladkorja hitro poviša krvni sladkor in vodi do oslabljene trebušne slinavke, saj trebušna slinavka sprošča inzulin, da pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Oslabljena trebušna slinavka vas naredi bolj dovzetne za diabetes.

Sladkor je 8-krat bolj zasvoljiv od kokaina. Po pregledu možganov se je ob uporabi sladkorja prižgal center možganov za zasvojenost.

Sladkor povzroča vnetja in poškoduje vsako celico telesa. Prekomerno lahko ta kronična vnetja povzročijo hude dolgotrajne poškodbe telesa.

Naravna sladila, kot so surov med, pravi javorjev sirup, stevija in kokosov sladkor so sprejemljive alternative, po katerih lahko posežete brez vseh negativnih učinkov na vaš imunski sistem.

Zato se je treba, da bo naše telo zdravo, izogibati pšenici, kravjemu mleku in rafiniranemu sladkorju.

2. Jemljite kakovostne probiotike

Probiotiki so dobre, zdrave bakterije, ki bodo pomagale zgraditi temelje zdrave mikroflore v prebavnem traktu. Raziskave kažejo, da bolj kot je zdrav naš prebavni trakt, bolj zdravi smo. Priporočam profesionalne probiotike blagovnih znamk, saj bodo to mikrobi, ki jih naše telo zlahka prepozna in asimilira in bo pripomogel k izgradnji temelja mikrobioma.

3. Vključite naravne probiotike v vašo prehrano

Fermentirana živila vsebujejo naravne probiotike, ki pomagajo graditi zdravo mikrofloro prebavnega trakta.

Naravni probiotiki:

 • fermentirana zelenjava, kot je npr. kislo zelje ali repa
 • fermentirani mlečni izdelki, kot sta kefir in jogurt iz ovčjega ali kozjega mleka
 • fermentiran čaj, kombuča

4. Vključite prebiotike v vašo prehrano

Prebiotiki so hrana zdravih bakterij in pomagajo zdravim bakterijam, da se razmnožijo in se ponovno naselijo v prebavnem traktu.

Naravni prebiotiki:

Vsebujejo inulin, vrsto rastlinskih vlaken

 • šparglji
 • česen
 • jeruzalemska artičoka
 • čebula

Vsebujejo arabinogalaktane, vlaknine na rastlinski osnovi, ki izboljšujejo mikrobno raznolikost

 • korenje
 • por
 • redkev
 • paradižnik
 • kurkuma

5. Uživajte zdrave maščobe

Zdrave maščobe so gradnik naših celic, zato bo uživanje zdravih maščob dalo našim telesom gradnike, da popravijo morebitne poškodbe sluznice
prebavnega trakta.

Zdrave maščobe

 • avokado
 • oreščki in njihova masla – mandlji, makadamija,… (razen arašidov)
 • semena in masla in semen – sončnično maslo
 • laneno seme in olje
 • konopljino seme in olje
 • kokosovo olje
 • sončnično olje
 • olivno olje

6. Jemljite L-glutamin

L-glutamin je aminokislina, ki se naravno proizvaja v telesu. Dopolnila so
naravno pridobljena iz fermentirane zelenjave. L-glutamin pomaga zmanjšati vnetje v prebavnem traktu in poveča obnavljanje tkiv. Običajno odmerjanje je 5-10 gramov na dan.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s