ZAJTRK JE OBROK PRVAKOV

V današnjem času vse poteka s svetlobno hitrostjo in že od jutra smo popolnoma zasedeni ter obremenjeni. Zato ni čudno, da zajtrk pade daleč na konec seznama prednostnih nalog. Vendar prav teh nekaj minutk, lahko resnično spremeni naš dan.

PREDNOSTI ZAJTRKOVANJA

Po dolgem postu, ki smo ga imeli preko noči, zajtrk oskrbi telo in možgane z gorivom. Brez zajtrka pričeti dan, je podobno, kot da bi poskušali prižgati avtomobil brez bencina.

Nutricionisti svetujejo:

  • zajtrk je potrebno zaužiti vsaj v dveh urah po tem, ko se zbudimo
  • zdrav zajtrk mora zagotoviti 20-35% kalorij, ki jih zaužijemo v celem dnevu
  • za zajtrk izberimo živila, ki so dober vir pomembnih hranil kot so kalij, železo, vitamini B, pa tudi beljakovine in vlaknine. Če teh nujno potrebnih snovi ne vnesemo v telo z zajtrkom, je manjša verjetnost, da jih bomo nadomestili kasneje tekom dneva.
  • Zelenjava je dober vir vitaminov in mineralov, zato jo poskusimo vključiti v naš zajtrk. Lahko si tudi pripravimo kozarec zelenjavnega soka. S sadjem pa je potrebno ravnati previdneje, saj nam lahko kombinacija ogljikovih hidratov in sadja povzroča prebavne težave.

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki jedo zajtrk, manj težav s prekomerno telesno težo. Če preskočimo zajtrk je večja verjetnost, da si bomo sredi dopoldneva zaželeli sladke prigrizke.

Zajtrk obnovi raven glukoze, ki je potrebna za delovanje možganov. Zato zajtrkovanje izboljšuje spomin in koncentracijo, prav tako pa izboljša razpoloženje ter zmanjšuje raven stresa. Študije dokazujejo, da zajtrk pri otrocih vpliva na lepše vedenje in je povezan z boljšimi ocenami v šoli.

Zajtrk je tudi odlična priložnost, da se zbere celotna družina pri mizi. Vzpostavitev dobrih prehranjevalnih navad v otroštvu je pomemben dejavnik pri razvijanju dobrih prehranjevalnih navad, ki trajajo vse življenje.

ZAJTRKOVANJE PREDSTAVLJA DOLGOROČNE KORISTI ZA ZDRAVJE. LAHKO ZMANJŠA NAGNJENOST K DEBELOSTI, VISOKEMU KRVNEMU PRITISKU, SRČNIM BOLEZNIM IN SLADKORNI BOLEZNI.

Zato si le vzamimo 5 minut časa in pozajtrkujmo. Naše telo nam bo hvaležno.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s