Ali trpite za glutensko intoleranco?

Gluten in avtoimunska obolenja

Večina zdravstvenih težav, ki človeštvo pesti v današnjem času, je posledica motenj v delovanju črevesja. Ključnega pomena je, da so te informacije dostopne prav vsem.

Če se osredotočimo na zdravje črevesja, bomo lahko odpravili izvor bolezni in si zagotovili dolgoročno zdravje.

En izmed najpogostejših sprožilcev, ki škoduje zdravju in lahko privede do avtoimunskih obolenj, je gluten.

Le ta se nahaja povsod okoli nas in to ne le v kruhu ali pekarskih izdelkih, temveč tudi v mesninah, pijačah in celo kozmetiki. Gluten je edinstven del pšeničnega testa, ki omogoča njegovo lažje oblikovanje, raztezanje in valjanje.  Izraz gluten obsega dve osnovni družini proteinov: gluteninov in gliadinov. Gliadini stimulirajo imunski odziv pri celiakiji, kjer alfa gliadin izzove  pretiran imunski odziv, kar povzroči avtoimunsko vnetje tankega črevesa ter izčrpavajoče trebušne krče in drisko.

Vse to je znano in priznano, vendar tudi mnoga druga avtoimunska obolenja nastanejo kot posledica pretirane reakcije imunskega sistema proti snovem, tkivom, organom, ki so normalno prisotni v človeškem telesu. Danes obstaja več kot 40 bolezni,  ki so definitivno ali verjetno avtoimunskega izvora. Za njimi trpi skupaj okoli 5-7 odstotkov svetovnega prebivalstva. Nekatere najbolj pogoste so revmatoidni artritis, sladkorna bolezen, celiakija, Hashimoto, Gravesova bolezen, psoriaza, multipla skleroza, Chronova bolezen, lupus, skleroderma,…

Čeprav vzrok avtoimunskih obolenj še ni definiran, številni strokovnjaki funkcionalne medicine verjamejo, da se lahko vzroke poišče tudi v napačni prehrani in težavah s prebavili, kot je na primer sindrom prepustnega črevesa, ki spodbuja avtoimunsko reakcijo organizma.

Iz tega razloga je za ljudi z avtoimunskimi obolenji priporočljiva paleo prehrana in avtoimunski protokol  (AIP), ki temelji na izključitvi predelanih živil in obnovi izvirne človeške prehrane. Najbolj problematična hrana za osebe z avtoimunskimi obolenji so žita, ki so zadnjih petdeset let izpostavljena bioinženiringu. Na to najbolj nakazuje škodljivost glutena in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo beljakovino kazein, ki lahko spodbuja vnetja v telesu.

Kakšna je povezava med glutenom, črevesnimi in avtoimunskimi  obolenji?

Izraz črevesje je v medicini zelo ohlapno definiran in se običajno uporablja v ožjem pomenu – pomeni vse žive organizme v črevesju, črevesno floro in imunski ter prebavni sistem in črevesne stene okoli vsega naštetega. Ta različna tkiva in organi skupaj tvorijo cev, ki je eden izmed najbolj kompleksnih in hkrati najpomembnejših instrumentov v telesu.  V črevesnih resicah se nahaja imunski sistem in z njim živijo mikroorganizmi, tako imenovane probiotične bakterije, ki se trudijo zaščititi svoje ozemlje in s tem preprečujejo drugim mikroorganizmom, da bi se razmnožili. Prav tako cel čas dražijo imunski sistem, da je vedno pripravljen na bolj proti škodljivim organizmom.

Vedno več znanstvenih raziskav kaže na močno povezavo med glutensko intoleranco in avtoimunskimi obolenji. Številni raziskovalci so namreč prišli do zaključka, da je škoda, ki jo v črevesju povzroči gluten, eden izmed vzrokov avtoimunskih obolenj, kot je na primer sladkorna boezen tipa 1, lupus, nenormalno delovanje ščitnice,… Ocenjuje se, da kar 9 od 10 oseb, ki imajo glutensko intoleranco, ne ve za to stanje., zato si tudi sami ne morejo pomagati za izboljšanje stanja s primerno dieto.

Avtoimunska obolenja so bolezen imunskega sistema in ne posameznega organa, ki trpi zaradi avtoimunske reakcije.

Včasih je težko sprejeti dejstvo, da smo tako preprosto rešitev imele cel čas pred nosom. Rezultati so vidni že po šestih tednih po izločitvi glutena iz prehrane. Črevesje in imunski sistem si končno vzameta odmor od vsakodnevnega boja in avtoimunsko obolenje je pod nadzorom.

Naše telo (naš imunski sistem) ne želi poškodovati samega sebe, ampak nas opozarja, da je v  našem telesu nenehen boj proti tujim snovem.

 

Vir: Dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med.

V naši ordinaciji preverjamo tudi možnost intolerance in alergije na gluten ter se uspešno spopadamo z avtoimunskimi obolenji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s