6 ŽIVIL, KI RUŠIJO HORMONALNO RAVNOVESJE IN POVZROČAJO AKNE

Poznate občutek, ko se počutite popolnoma čudovito, polno energije in funkcionirate brez težav? Nato pa se nenadoma zbudite z ogromnimi mozolji na obrazu, brez energije in težkimi nogami?

To se lahko zgodi tudi najboljšim. Zlasti pa tistim, ki imamo probleme z neuravnoteženimi hormoni. Ženske se še posebej pogosto srečujemo z aknami po vsem obrazu, prsih, hrbtu, bolečimi menstruacijami in tudi hujšimi posledicami hormonskega neravnovesja, kot so npr. policistični jajčniki.

Vse to so posledice resnega endokrinega neravnovesja, ki ga večina žensk občuti okoli sredine cikla (med ovulacijo) in/ali tik pred menstruacijo. To sta dve točki v ciklu, ko sta hormona estrogen in testesteron najvišja.

Za ženske, ki imajo probleme s hormonalnim sistemom, lahko višje ravni estrogena kopičijo v svojem telesu in jih ne zmorejo ustrezno odpraviti.

Če si tudi ti ena izmed žensk, ki se srečuje s podobnimi problemi, tvoje telo verjetno ne more izvesti ustreznega razstrupljana in pred teboj ni lahka naloga.

Vse to lahko privede do estrogenske dominance, ki še dodatno masti kožo, pripomore k nastajanju mozoljev in izrazitejšim PMSjem (da ne omenjam še kopice veliko resnejših obolenj).

ZAKAJ SE TA HORMONSKI KAOS ODRAŽA NA OBRAZU?

Naša koža je naš največji organ, pristojen tudi za razstrupljanje in deluje v povezavi z drugimi pomembnimi akterji razstrupljanja, kot so jetra, limfni sistem, ledvice in debelo črevo.

Kaj vnesemo v telo, je torej tisto, kar bo vplivalo na našo kožo. Hrana, ki jo jemo, izdelki za nego ter celo čistila, ki jih uporabljamo.

Tukaj sem zbrala par stvari, ki se jim je smiselno izogniti ali jih dodati, da ponovno vrnemo sijaj koži in pripomoremo k pravilnemu delovanju naših hormončkov:

ČEMU SE IZOGNITI:

  1. Mlečnine: poleg dejstva, da veliko mlečnih izdelkov vsebuje sintetične hormone, je mleko tudi eden izmed glavnih razlogov za sindrom puščajočega črevesa.
  2. Soja: če ste hormonsko občutljivi lahko fitoestrogeni, ki jih vsebuje soja prispevajo k dodatnemu hormonskemu neravnovesju.
  3. Gluten: tako kot mlečnine tudi gluten prispeva k sindromu puščajočega črevesa.
  4. Arašidi: tudi ljudje, ki niso alergični nanje, ahko doživijo neželene učinke nanje, vključno z vnetjem kože.
  5. Olje oljne repice, sončnic in ostala rastlinska olja: ta jedilna olja vsebujejo veliko več omega-6 maščobnih kislin kot omega-3 maščobnih kislin, kar lahko privede do mozoljev ob estrogenskih viških.
  6. Kofein: preprečuje absorbcijo vitaminov B, magnezija in cinka, ki so nujno potrebni za pravilno hormonsko delovanje.

KAJ DODATI:

  • V telo je potrebno vnesti prave hranilne snovi
  • V prehrano vključite probiotike, ki so zelo pomembni za zdravje črevesja, saj je dobra prebava in presnova ključnega pomena za uravnotežanje hormonov.
  • Vedno preverite sestavine izdelkov, ki jih nanašate nakožo. Poiščite naravne alternative, ki so varne za vašo kožo in še vedno učinkovite.

 

PREVERI RECEPT: ELIKSIR ZA SIJOČO KOŽO

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s