Kurkuma in žafran za bistrejši um

Ekstrakta omenjenih začimbnih rastlin izboljšata anksioznost in depresijo brez stranskih učinkov. Najnovejša študija pa je razkrila, da njuna kombinacija ne prinaša večjih koristi.

Kurkume in žafrana ne uporabljamo samo kot začimbi v hrani, kot so indijski kari ali kot jedilno barvo pri peki torte. Prav tako imata zelo pozitiven učinek za krepitev razpoloženja pri depresiji in tesnobi, kot so pokazale pejšnje študije. Ugotovili so, da sta ekstrakta obeh zelišč bistveno bolj učinkovita pri zdravljenju depresije kot placebo. V nekaterih študijah pa so bili učinki žafrana celo primerljivi s tistimi pri konvencionalnih antidepresivih.

V središču nedavne dvojno slepe študije je bilo glavno vprašanje, ali kombinacija obeh rastlinskih ekstraktov kaže na povečan učinek pri depresiji ter ali ima nižji odmerek kurkuminega ekstrakta 500mg podobne učinke na depresijo in anksioznost kot višji odmerek 1000 mg.

Skupno 123 bolnikov, ki so bili diagnosticirani z depresijo, so naključno dodelili štirim skupinam in jih prosili naj prejmejo ekstrakt kurkume z manjšim ali večjim odmerkom dvakrat na dan, kombinacijo majhnega odmerja kurkume ter izvlečka žafrana (15 mg) ali pa jemljejo placebo. Študija je trajala 12 tednov ter en teden začetne faze, v kateri so vsi udeleženci prejemali placebo kapsulo dvakrat dnevno.

Uporabljen izvleček kurkume je sestavljen iz 88% kurkuminoidov in 7% kurkalnih kornaskih olj, izvleček žafrana pa vsebuje več kot 3,5% leptinske kisline, vključno z bioaktivno komponento safranal in krokinol.

Poleg ocene vseh podatkov s strani udeležencev so bile izvedene številne zaporedne analize za razlikovanje primerjav bolnikov z atipično depresijo in drugimi depresivnimi boleznimi. Izvleček kurkume je pokazal pozitivne učinke v smislu subjektivnih simptomov depresije in tesnobe tako pri nizkem kot tudi pri visokem odmerku. Iz tega znanstveniki sklepajo, da je doza 500 mg izvlečka kurkume zadostna za doseganje optimalnih rezultatov pri zdravljenju depresivnih bolezni in soočanju z anksioznostjo.

Hipoteze, da bi se učinek kurkuminega izvlečka povečal v kombinaciji z ekstraktom žafrana, ni bilo mogoče potrditi.

Posebno pri bolnikih z atipično depresijo je izvleček kurkume dosegel najboljše rezultate v primerjavi z osebami z drugimi depresivnimi boleznimi. Znanstveniki pojasnjujejo, da so protivnetne učinkovine, ki jih vsebuje ekstrakt kurkume, učinkovito zmanjšale ravni vnetnih markerjev, povezanih z atipično depresijo, kot sta C-reaktivni protein, interlevkin-6 in faktor tumorske nekroze TNF-α.

Povzetek:

V primerjavi s konvencionalnimi antidepresivi izvlečka kurkume in žafrana podajata primerjlive terapevtske učinke z veliko manj stranskih učinkov ter s ten zagotavljata dobre terapevtske možnosti v zdravljenju depresivnih motenj, še zlasti depresije z atipičnimi lastnostmi, kot tudi sočasno anksioznost. Kar kaže študija, je pozitivni učinek možno doseči tudi z nižjim odmerkom izvlečka kurkume.

Pred uporabo se vedno posvetujte z zdravnikom. Pri izbiri pripravka pa je potrebno biti pozoren, da vsebuje najmanj 500 mg kurkumina na kapsulo

Mimogrede, kurkumo lahko uporabljamo tudi kot začimbo v jedeh kot so kari ter po potrebi ob črevesnih boleznih ter drugih vnetjih. Kljub temu za zdravljenje depresivne motnje priporočamo izvleček kurkume, saj je odstotek kurkumina v začimbi enostavno premajhen za doseganje terapevtskih učinkov.

VIR

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s